3 min. čitanja

Ugostitelji zahtjevaju uvođenje neoporezivog iznosa napojnica

Ugostitelji zahtjevaju uvođenje neoporezivog iznosa napojnica
Foto: Unsplash

ZAGREB - Ugostitelji traže neoporezivi iznos napojnica ističući kako je već prisutan izražen nedostatak radnika te ograničeni resursi za povećanje plaće zaposlenika. Povod je češće plaćanje usluga karticama.

S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja, uvodi se mogućnost plaćanja napojnica za usluge koji će se potom porezno teretiti. Međutim, ugostitelji ističu kako je već prisutan izražen nedostatak radnika te ograničeni resursi za povećanje plaća zaposlenika te traže uvođenje neoporezivog iznosa napojnica.

Glavni resursi koje su ugostitelji vidjeli kao prostor za poboljšanje uvjeta svojim zaposlenicima jest neoporeziv tretman dijela napojnice, te su kolege iz Nacionalne udruge ugostitelja (NUU) išle s navedenim prijedlogom prema nadležnom ministarstvu financija, priopćila je Udruga Glas poduzetnika (UGP).

- Mi u UGP-u smatramo da sve uslužne djelatnosti trebaju imati neoporezivi dio napojnice. Trenutno se napojnice oporezuju kao plaće što znači da iz nje morate platiti porez, prirez i doprinose. Prema tome kada, na primjer, ugostiteljskom djelatniku putem kartičnog plaćanja ostavite napojnicu od 2 eura, njemu ostaje tek nešto više od jednog eura - navode iz Udruge.

Namjera je da djelatnici nagradu koju su zaslužili svojim radom prime u cijelosti, barem do 15 posto iznosa računa. Spomenuti postotak izračunat je iz trendova u zapadnim zemljama u kojima napojnica iznosi 10 do 20 posto.

Inicijalni prijedlog počiva na tome da do 15 posto dodatnog iznosa na račun, a koji se tretira kao napojnica, bude neoporezivo. Osim toga, predlažu da gornja granica neoporezivog iznosa iznosi 20.000 eura godišnje po zaposleniku, a iznos iznad da se oporezuje porezom na dohodak, kako se neoporezivanje napojnica ne bi zloupotrebljavalo.

Trenutno tretiranje napojnice kao plaće donosi zaposlenicima u ugostiteljstvu, ali i u drugim uslužnim djelatnostima određene troškove, a do 2018. se čak na napojnicu obračunavao i PDV od čega se brzo odustalo.

Oporezivanje napojnica nije novitet, nego u Hrvatskoj možemo pronaći tek nekolicinu lokala unutar kojih je moguće ostaviti napojnicu prilikom kartičnog plaćanja, a ono sada sve više postaje uobičajena praksa, poručuju.

Zbog svega navedenog, ideja koju ugostitelji predlažu zapravo predstavlja porezno rasterećenje kojima žele povećati zadovoljstvo svojih zaposlenih i omogućiti im prostor za veću zaradu. Povećanje primanja u ovom momentu povećane inflacije i nestabilnosti mora biti cilj djelovanja Vlade.

- Ukoliko ministar Primorac doista bude do kraja hrabar i mudar i dođe do zakona o neoporezivanju napojnica do određene adekvatne granice za uslužne djelatnosti, a uz traženo smanjivanje PDV-a na 13 posto za iste djelatnosti, to će biti pravi koraci za oživljavanje malog poduzetništva i borbe protiv sive ekonomije - poručuje Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Još malo o ‘bakšišu’: Ministar financija najavio uvođenje poreza na napojnice
Ministar financija Marko Primorac je najavio kako će se ove godine regulirati porezni tretman napojnica, što je važna novost za ugostiteljski sektor. - Naime, prema novim propisima, pri plaćanju računa karticom uvest će se mogućnost da se može platiti i napojnica za uslugu, a i taj dio će se “adekv…
Konobari se žale na sve manje napojnice: ‘Manča je sa stotinjak kuna pala na sedam do devet eura’
Što se plaćanja tiče, s kunom smo se zauvijek pozdravili, a uvođenje eura brojne je ipak uhvatilo nespremnima. Tako se u prvim danima ove godine plaćalo krupnim novčanicama kako bi se natrag dobili euri ili se pak istresalo ono što je još ostalo u kućnim kasicama. Ljutili su se tada
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.