2 min. čitanja

Ugostitelji zabrinuti zbog problema koji će ih snaći u novoj turističkoj sezoni

Ugostitelji zabrinuti zbog problema koji će ih snaći u novoj turističkoj sezoni
Foto: Pixabay/Ilustracija

Ovogodišnja sezona je završila, međutim, ugostitelji su već okrenuti idućoj u kojoj bi se, kažu, mogli suočiti s problemima. Traže se rješenja kako izaći na kraj s visokim cijenama energenata i nedostatkom radne snage.

- Preko 18 milijuna dolazaka, više od 104 milijuna noćenja; međutim, ono što je još važnije, a to su oni financijski pokazatelji. Prema prvim pokazateljima iz sustava fiskalizacije u segmentnu turizma i ugostiteljstva, čak je za 36 posto više fiskaliziranih računa - rekla je Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta.

Prema turističkim pokazateljima, Hrvatska je 6. najuspješnija destinacija u svijetu. Ipak, pogled na iduću godinu itekako zabrinjava.

- Što nam sljedeće godine jeste problem, ne samo što ste spomenuli, to što će biti velika cijena energetskih derivata, također imat ćemo problem nedostatka turističkih radnika - ističe Nedim Jašić, iz Svjetske turističke organizacije. Dodaje da će Europa sljedeće godine imati taj dvostruki izazov.

Turizam traži velika zapošljavanja.

- Ove turističke sezone zaposleno je više od 11 tisuća naših nezaposlenih radnika - kaže Ruža Hrga, pomoćnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za HRT.

A kako bi se sezona mogla odraditi, moralo je biti uvezeno čak tri puta više radnika.

- Trideset tisuća je za potrebe ugostiteljstva, dok je 38 tisuća za potrebe graditeljstva - dodaje Hrga.

Uz sada već redovite probleme s radnom snagom, ugostitelje, kao i većinu drugih, zabrinjavaju cijene energenata.

- Poskupljenje energenata koje na neki način stvara lančanu reakciju u daljnjim poskupljenima, i da je to ono što najviše brine posebno poslije 1.travnja 2023., koliko će utjecati na poslovne planove koji su se krojili na jedan posve drugačiji način - kaže Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja udruženja obrtnika Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanske županije.

Osim produljenja mjera, ugostitelji od Vlade traže porezne olakšice, kako bi se barem malo primaknuli konkurentima s Mediterana.

- Ne samo na Mediteranu, moramo naglasiti da je porezna opterećnost hrvatskog ugostiteljskog i turističkog sekotora jedna od najvećih u svijetu. Pa ako uračunamo 25 posto plus onog lokalnog 3 posto poreza na potrošnju, možemo doći do 28 posto poreznog opterećenja za taj sektor - rekao je Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Iduća godina počinje uvođenjem eura. Hoće li to biti plus ili minus za hrvatski turizam, brzo će se pokazati.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.