6 min. čitanja

Udruga-Associazione "Kuća o batana-Casa della batana": S novim predsjednikom i rukovodstvom ususret trećem desetljeću očuvanja rovinjske batane

Udruga-Associazione "Kuća o batana-Casa della batana": S novim predsjednikom i rukovodstvom ususret trećem desetljeću očuvanja rovinjske batane
Foto: Ekomuzej "Batana"

ROVINJ - Za članove Udruge-Associazione i djelatnike Ustanove-Istituzione “Kuća o batani - Casa della batana” jesen je donijela promjene s kojima očuvanje rovinjske maritimne nastavlja ploviti nošeno osnaženim vjetrom.

Novi predsjednik, novi izvršni odbor i izmjene u statutu rezultati su nedavno održane skupštine Udruge-  Associazione "Kuća o batani - Casa della batana" zahvaljujući kojima udruga pomlađena i modernizirana približava trećem desetljeću djelovanja. Dugogodišnji i vrlo angažirani član Udruge te česti pobjednik Rovinjske regate Ennio Cherin izabran je za predsjednika, dok je idejni začetnik osnutka Ekomuzeja-Ecomuseo "Batana" i dosadašnji predsjednik Marino Budicin izabran za dopredsjednika. Promjene su se dogodile i u izvršnom odboru koji bi od sada trebao još učinkovitije funkcionirati, a u njemu su: Ennio Cherin, Nives Giuricin, Jasna Bešker, Valerio Drandić, Ermanno Turcinovich, Fabio Cherin i Alvise Benussi. 

Ennio Cherin, novi je predsjednik Udruge Associazione Kuća o batani Casa della batana (Medium)

- I ova je godina pokazala da smo kontinuiranim radom i napredovanjem kroz dva desetljeća stvorili prepoznatljivost batane kao autentičnog i gostima iznimno privlačnog dijela rovinjske turističke ponude. Uskoro ulazimo u treće desetljeće postojanja pa je došlo vrijeme za aktivnije uključivanje mlađih generacija u osmišljavanje i koordinaciju naših aktivnosti. Čestitam novom predsjedniku Udruge, a kao dopredsjednik ostajem i dalje podrška baštinskoj priči kojoj sam posvećen od osnutka - naglasio je Marino Budicin.

Ennio Cherin dugogodišnji je član Udruge-Associazione “Kuća o batani - Casa della batana”, zaljubljenik u more i jedrenje, svoj Rovinj-Rovigno i, iznad svega, u batanu s kojom se u potpunosti saživio kao najuspješniji regatant Rovinjske regate tradicijskih barki. O svojoj novoj tituli, ali i odgovornosti koju ona donosi kaže: "Iako mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati na regatama tradicijskih barki, posebnoj našoj Rovinjskoj te biti angažiran u radu Ekomuzeja, osjećam potrebu svojim angažmanom još više doprinijeti nastojanjima da se naše nasljeđe što bolje čuva i što kvalitetnije prenosi na nove generacije. Upravo su oni garancija da će priča o batani ostati snažno prisutna i u budućnosti Rovinja-Rovigno. Zahvalan sam članovima na izboru i prilici da u suradnji Ustanovom-Istituzione “Kuća o batani - Casa della batana” i Gradom Rovinjom-Rovigno ponesem dio odgovornosti za uspješno ostvarivanje te misije."    

A kako je izgledala 2023. godina promatrana iz "batanine perspektive"? Ravnateljica Ustanove Ustanova-Istituzione “Kuća o batani - Casa della batana” donosi pregled aktivnosti:

- Naše aktivnosti odvijaju se tijekom cijele godine, no ljeto je, naravno, najintenzivnije. Uz vrlo uspješnu 17. Rovinjsku regatu tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom na kojoj su se regatanti kroz natjecanje i druženje još čvršće povezali u zajedničkoj ljubavi prema maritimnoj baštini, a naši najmlađi kroz edukativne radionice dali svoje kreativno viđenje batane, nismo zanemarili ni goste Rovinja koji su uživali u posebnom glazbenom doživljaju i defileu barki. Uz Rovinjsku regatu stasala je i njezina mlađa sestra Regata batana na vesla - Regata tradizionale rovignese di batane a remi, in memoriam Corrado Pellizzer. Druga po redu donijela je uzbudljivo natjecanje koje slavi našu tradicijsku barku, a ovoga puta organizirali smo je kao jednu od prvih aktivnosti EU projekta Adriatic PorTLand čiji smo vodeći partner. Bilo nam je zadovoljstvo ugostiti kolege iz Italije i Hrvatske te čestitati najuspješnijim regatanatima koji su se natjecali u tri jednako važne kategorije od kojih bih, kao posebno važnu, naglasila kategoriju junior. Batanina regata na vesla bila je popraćena i prezentacijom tradicijskih igara za djecu i starije s kojima smo proslavili i Dan našega grada. Turnir u penjanju po nauljenom stupu na moru, turnir u briškuli i trešeti, potezanje konopa, utrka u nošenju kašeta, potom tradicijske igre za djecu predškolskih ustanova i učenike osnovnih škola te izložba fotografija “I ʃòghi da oûna vuòlta - Stare igre - I giochi di una volta” izazvale su veliki interes. Isto takvo zanimanje polučile su manifestacije “Noć sv. Lovre” s programom održanim ispred Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana”. 

Poseban događaj ovoga ljeta bila je dvosatna koncertna kružna šetnja po uličicama rovinjskog starog grada "Col chiaro della luna", službenog naslova "Mikro-prikaz 'Prostori i putevi noćne glazbe rovinjske tradicije'" koja je donijela autentični rovinjski napjev na ulice našega grada na oduševljenje mnogobrojne publike. Umjetnički voditelji bili su Giovanni Cestino i Alessio Giuricin, a sudjelovali su: vokalni muški kvartet “Nuove quattro colonne”, “Iter research ensamble” Cremona-Italija, SAC-KUD “Marco Garbin” i Trio “Viècia Ruveîgno”.

Maleni trg neposredno ispred Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana”, na samom početku Velikog mola, zbog ljepote i sceničnosti od prvoga je dana prepoznat kao sjajan prostor za održavanje raznih manifestacija i programa Ekomuzeja-Ecomuseo na otvorenom. Upravo je program gradnje i restauracije batane dao najveći doprinos oživljavanju i oplemenjivanju ovog rovinjskog lokaliteta. Naime, kako bi se aktivno sačuvala tradicija ribarenja i autohtonog života s batanom, Ekomuzej-Ecomuseo i Grad Rovinj-Rovigno od 2004. godine sustavno potiču izgradnju novih brodica, a umijeće i vještina gradnje i restauracije upisani su u Registar nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Ovdje je do danas izgrađeno sedam batana: Oûn rìgno 2004., Fiamita 2005., Calsanta 2006., Arupina 2007., Liliana 2008., te Pierina i Peîcia 2015. godine. Uz njih, tijekom prvih dvadeset godina djelovanja Ekomuzeja-Ecomuseo, popravljene su sljedeće batane: Risorta, Adria, Camaiore, Leonberg, Antonietta, Santa Croce, Regina, Flora i Bruna.

Remigio Bogešić i Diego Giuricin, članovi Udruge marljivim i strpljivim radom ponovo su “oživjeli” tri batane (Risorta, Leonberg i Bruna). 

Članovi Udruge te SAC-KUD "Marco Garbin" doprinijeli su i manifestaciji "Noć zvijezda, mode i kulture", a ispred Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” održali smo i otvorenje izložbe “Rovinj-Rovigno u dječjim očima – Rovinj-Rovigno negli occhi dei bambini” s radovima polaznika Dječje ljetne kolonije – Colonia estiva dei bambini. Punom parom radila je i naša suvenirnica “ʃutalateîna” na obali Alda Rismonda koju  vodi umjetnica Marijana Veggian pa su mnogi posjetitelji kao uspomenu na Rovinj-Rovigno ponijeli naše suvenire i ručno izrađene predmete.

Napomenimo i to da smo ovoga ljeta u Zagrebu kroz sadržajnu prezentaciju predstavili naše aktivnosti u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla" u sklopu inicijalnog predstavljanja projekta i serije predavanja “MADE IN Dijalozi: Morska dobra” u okviru MADE IN Platforme za suvremeni obrt i dizajn. Krajem rujna, zaželjeli smo dobrodošlicu posadi broda Klizia Ekomuzeja Egea iz Fertilije (Sardinija) koji su preplovili talijansku stranu Jadrana do naše obale u sklopu projekta “Ritorno alla terra dei padri”. Jedna od posljednjih ljetnih aktivnosti u kojoj smo s velikim veseljem sudjelovali bilo je domaćinstvo Grada Rovinja-Rovigno ovogodišnjoj Generalnoj skupštini Udruge bratimljenih gradova Europske Unije “Douzelage” čijim smo sudionicima predstavili dijelove naše vrijedne i uspješne prakse očuvanja baštine - pjevanje bitinada, vožnju batanama, tkanje mreža, oslikavanje jedra. 

Naposljetku, ljetni mjeseci u Rovinju-Rovigno nezamislivi su bez romantičnih izleta batanama na vesla uz zalazak sunca s jedinstvenim pogledom na naš grad, naših večeri u Spaciu Matika s eno-gastronomskim i glazbenim programom te tradicionalnih Večeri ribarske kulture na Velikom molu. Upravo kroz te večeri i ovo je ljeto SAC-KUD "Marco Garbin" velikom broju posjetitelja približio način na koji pjesmom volimo svoj grad i njegovu povijest, a riblja jela koja su pripremali naši članovi upotpunila su doživljaj.

U tom kontekstu valja istaknuti da radimo na realizaciji dvaju novih projekata s ciljem uređenja tipične rovinjske kuće zemljoradnika “La caʃa dal sapadùr” (Kuća poljoprivrednika - La casa del contadino) i tipične rovinjske kuće ribara “La caʃa dal pascadùr” (Kuća ribara - La casa del pescatore). 

Želja nam je budemo još uspješniji s raznovrsnijim sadržajima za sve generacije na čemu ćemo predano raditi u suradnji s Udrugom-Associazione “Kuća o batani - Casa della batana”, Gradom Rovinjom-Rovigno, te rovinjskom Turističkom zajednicom - Ente per il turismo i brojnim lokalnim i međunarodnim partnerima - istaknula je ravnateljica Ustanove-Istituzione, Nives Giuricin

Silvija Jacić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.