2 min. čitanja

UDARNI TURISTIČKI VIKEND Na pojedinim prijelazima kolone duge oko 8 km

UDARNI TURISTIČKI VIKEND Na pojedinim prijelazima kolone duge oko 8 km
Foto: Screenshot

Iako su gužve na prometnicama bile cijeloga mjeseca, danas je počeo udarni vikend. Gužve su na graničnim prijelazima, na ulazu u Hrvatsku iz Slovenije, a pojačan je promet na svim cestama prema moru. Hrvatske autoceste pozvale su vozače da u udarnom turističkom vikendu vode računa o sigurnosti, ističući da su autoceste najsigurnije ceste, ali da pažnja vozača ne smije popustiti.

Pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti, u priobalju te na pojedinim graničnim prijelazima. Na autocestama mogući su kraći zastoji u blizini čvorova i odmorišta. Kolona osobnih i teretnih vozila kod GP Bajakovo u smjeru istoka duga je oko 8 km, navodi među ostalim HAK.

Uskoro kreće akcija Hrvatske turističke zajednice i istarskih predstavnika - dijeljenja vode turistima koji dolaze u Hrvatsku, kao vid dobrodošlice

Pojačan je promet na svim istarskim graničnim prijelazima. U Istri se trenutačno odmara 300.000 turista dnevno i uglavnom se radi o strancima. Dolaze najviše iz Njemačke, ali ih ima i iz Austrije, Slovenije, Danske, Nizozemske.

Pojačan je promet u smjeru mora. Kod naplatnih postaja Lučko u smjeru mora pojačan je priljev vozila iz smjera čvorova Jankomir i Buzin (A2-A3). Kod naplatnih postaja Lučko u smjeru Zagreba kolona vozila duga je oko 2 km, a kod NP Demerje nema dužih čekanja, objavio je HAK.

Hrvatske autoceste (HAC) pozvale su u petak vozače da u udarnom udarnom turističkom vikendu vode računa o sigurnosti, ističući da su autoceste najsigurnije ceste, ali da pažnja vozača ne smije popustiti.

- Autoceste su najsigurniji oblik cestovne prometne infrastrukture - kaže profesor s Fakulteta prometnih znanosti Marko Ševrović, ali upozorava da vjerojatnost nesreća eksponencijalno raste s povećanjem brzine. Svako prekoračenje dopuštene brzine na autocestama na kojima je u pravilu ograničena na 130 kilometara na sat, uz nedržanje dovoljnog razmaka između vozila u slijedu povećava opasnost od prometnih nesreća s vrlo teškim posljedicama - kaže on.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova Josip Mataija također upozorava da je sigurnost cestovnog prometa od ključne važnosti zbog teških posljedica, odnosno gubitaka ljudskih života i velikih materijalnih šteta, prenosi HRT.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.