2 min. čitanja

U Umagu se predstavlja knjiga o tradicijskom umjeću spremanja plovila pomoću drvenih dizalica

U Umagu se predstavlja knjiga o tradicijskom umjeću spremanja plovila pomoću drvenih dizalica
Foto: Muzej Grada Umaga

UMAG - Grad Umag i Muzej grada Umaga pozivaju Vas, 8. listopada u 19:00 sati na predstavljanje stručne knjige „Tradicijsko umijeće spremanja plovila pomoću drvenih dizalica - grua"   autorice , etnologinje i kulturne antropologinje Sunčane Dežjot, koje će se održati u prostoru  Zajednice Talijana Fulvio Tomizza Umag.

Znanje i vještine izrade dizalica za barke predstavljaju jedinstveno umijeće pouzdanog načina spremanja plovila, koje se razvijalo isključivo na obalama sjeverozapadne Istre. Umijeće je uvjetovanu potrebom lokalnog stanovništva da barke koje nemaju vez u sigurnoj luci ni mogućnost prirodnog zaklona , zaštite od naleta vjetra Garbina uz plitku i hridinastu obalu što je karakteristično za umaško priobalje.

Grue su danas prepoznatljiv dio ribarske/pomorske tradicije i baštine ribarstvenog područja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG-a) „Pinna nobilis“. Stoga Grad Umag nastavlja popularizirati i promovirati nematerijalno kulturno dobro i širiti svijest o znanju i vještini izrade dizalica te njihove upotrebe. Ovim projektom ne misli se stati s njegovanjem kulturnog dobra, na dalje će se poticati sudjelovanje zajednice u razvijanju novih oblika aktivnosti u očuvanja znanja i vještina izrade drvenih dizalica za barke. Izdanje ove publikacije dio je Europskog projekta Grue koji ima za cilj – identifikaciju, valorizaciju, očuvanje i promociju tradicionalnih drvenih dizalica za barke.

Projekt se ostvaruje u okviru Podmjere 2.3.1. Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/pomorske tradicije i baštine ribarstvenog područja FLAG-a u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020. Ovaj projekt je financiran sredstvima Europske Unije iz Europskog Fonda za Pomorstvo i ribarstvo.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Umaške grue uvrštene u Registar kulturnih dobara RH kao jedinstvena nematerijalna baština | | Morski HR
Ministarstvo kulture i medija utvrdilo je da Znanja i vještine izrade dizalica za barke (grue, pai, stupovi) imaju svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra te su, na ponos svih Umažanki i
GRUE Znanja i vještine izrade dizalica za barke proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom RH | | Morski HR
Ministarstvo kulture i medija utvrdilo je da Znanja i vještine izrade dizalica za barke (grue, pai, stupovi) imaju svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra i time su upisane u Registar kulturnih
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.