2 min. čitanja

GRUE Znanja i vještine izrade dizalica za barke proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom RH

GRUE Znanja i vještine izrade dizalica za barke proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom RH
Foto: Jurica Gašpar

UMAG – Ministarstvo kulture i medija utvrdilo je da Znanja i vještine izrade dizalica za barke (grue, pai, stupovi) imaju svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra i time su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-7544.

– Znanje vještine izrade dizalica za barke predstavljaju jedinstveno umijeće pouzdanog načina spremanja plovila, koje se razvijalo isključivo na obalama sjeverozapadne Istre. Umijeće je uvijetovano potrebom lokalnog stanovništva da barke koje nemaju vez u sigurnoj luci ni mogućnost prirodnog zaklona , zaštite od naleta vjetra Garbina uz plitku i hridinastu obalu što je karakteristično za umaško priobalje – kazala je Biljana Bojić, v.d.ravnateljice Muzej grada Umag.

Foto: Muzej Grada Umaga

Grue su danas prepoznatljiv dio ribarske/pomorske tradicije i baštine ribarstvenog područja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG-a) „Pinna nobilis“.

Stoga je Muzej grada Umaga još 2016. godine započeo sa sustavnima istraživanjem Grua. Prišlo se identifikaciji, dokumentiranju, prikupljanju kazivanja na terenu i istraživanju arhivskih podataka o gruama, a s  ciljem očuvanja i valorizacije jedinstvenog tradicijskog umijeća spremanja plovila. Istraživačke radove financirani su od strane Ministarstva kulture i medija i Grada Umaga.

Godine 2017. izrađen je i Konzervatsorki elaborat o Gruama, koji je poslan Ministarstvu kulture, Upravi za zaštitu kulturne baštine kao stručna podloga za utvrđivanje i za upis nematerijalnog kulturnog dobra u Registar kulturnih dobara RH, te daljnje provođenje mjera zaštite od strane nadležnih tijela(Konzervatorskog odjela u Puli).

Foto: Muzej Grada Umaga

Početkom 20.st. nastaju prve drvene dizalice za barke, po uzoru na čelične dizalice koje je gradila austro – ugarska Pomorska uprava na svjetionicima ili u većim lukama. Na našem području je prva takva željezna dizalica bila postavljena krajem 19.st. za posadu svjetionika Savudrija u njegovoj neposrednoj blizini. Upravo ona postaje uzor ribarima od Savudrije do Novigrada za gradnju jednostavnijih drvenih dizalica.

Foto: Pixabay

Domišljato su za gradnju upotrijebili drvo, materijal jeftin i lako dostupan, koji im je pružala priroda u okolici Umaga. Akacija ili bagrem je drvo vitko, brzorastuće, tvrdo i trajno građevno drvo, te otporno na štetočine. Te karakteristike bagremova stabla odgovarale su našim ribarima za izgradnju dizalica. Način izrade grua prenosio se generacijama unutar lokalne ribarske zajednice na umaškom priobalju te se zadržao i do danas. Tijekom vremena razvila su se i dva tipa izrade drvenih dizalica, savudrijski i umaški tip. Tako su naraštaji ribara njegujući umijeće izrade i spremanja barki na grue, uz savudrijsku batanu, stvorili dragulje etnografske i nematerijalne baštine našeg kraja.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Umaške grue uvrštene u Registar kulturnih dobara RH kao jedinstvena nematerijalna baština
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.