1 min. čitanja

U Supetru je obilježeno 30 godina "Operacije Florian" - posebnog englesko-hrvatskog vatrogasnog partnerstva!

U Supetru je obilježeno 30 godina "Operacije Florian" - posebnog englesko-hrvatskog vatrogasnog partnerstva!
Foto: Despositphots

Dobrovoljno vatrogasno društvo u Supetru bilo je domaćin svečanog obilježavanja tridesete godišnjice početka "Operacije Florian" te je tom prigodom potpisan i međunarodni memorandum o razumijevanju između Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) i Zajednice britanskih vatrogasnih postrojbi (BFSA), javlja Slobodna Dalmacija.

Humanitarna organizacija "Operation Florian" sa sjedištem u Engleskoj ustrojena je 1994. za pružanje pomoći spasilačkim vatrogasnim postrojbama na području Hrvatske. Sve je krenulo iz Supetra i od bračkih vatrogasca, a već 1996. suradnja je podignuta na nacionalnu razinu. Zahvaljujući toj organizaciji u Hrvatsku je od 1994. do 2000. bilo dopremljeno 70 vatrogasnih vozila i velika količina opreme.

Odavanje počasti palim borcima za slobodu Brača

Britansko izaslanstvo, predvođeno veleposlanikom Thomasom i predsjednikom BFSA-e Owen-Hughesom i hrvatsko izaslanstvo na čelu sa glavnim vatrogasnim zapovjednikom Tucakovićam i predsjednikom HVZ-a Antom Sanaderom posjetila su spomen obilježje "fallen Royalsima", marincima i komandosima poginulima na otoku Braču u Drugom svjetskom ratu u zajedničkim akcijama s dalmatinskim partizanima.

U znak zahvale i sjećanja na njihovu žrtvu podno spomen ploče položeni su vijenci prije kojih je u čast palih antifašista zapovjednik Roy Baraclough izrecitirao "Odu sjećanja" britanskog pjesnika Laurencea Binyona koja se tradicionalno izvodi u ovakvim prigodama.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.