3 min. čitanja

U Sueskom kanalu ove godine dvostruko više nasukavanja

U Sueskom kanalu ove godine dvostruko više nasukavanja
Foto: Ever Given

Ovotjedno nasukavanje supramax broda za rasuti teret u Sueskom kanalu četvrti je takav slučaj od početka godine, što je dvostruko veći broj u odnosu na 2022.

Supramax brod za rasuti teret Xin Hai Tong 23 (IMO: 9453236) nasukao se jučer u 04:00 ujutro nakon kvara stroja dok je plovio prema sjeveru. Odsukan je nekoliko sati kasnije, a promet je ponovno uspostavljen u oba smjera nakon što je brod odsukan, prenosi Pomorac.hr.

Riječ je o četvrtom slučaju nasukavanja u Sueskom kanalu ove godine.

Neopanamax brod za prijevoz ukapljenog prirodnog plina Grace Emilia (IMO: 9884174) bio je prvi brod koji se nasukao u Sueskom kanalu ove godine, i to 1. veljače. U ovom incidentu kanal nije bio blokiran i promet je tekao normalno.

Kontejnerski brod MSC Istanbul (IMO: 9606326) od 15.900 TEU nasukao se 5. ožujka, najvjerojatnije zbog nevremena. Brod je odsukan nakon otprilike pet sati. Tijekom ovog incidenta promet prema sjeveru nastavio se normalno, dok su brodovi koji su putovali prema jugu preusmjereni sa zapadnog na istočni dio kanala.

Product tanker Torm Sara (IMO: 9273260) od 72.718 dwt nasukao se u Great Bitter Lakeu dok je 11. travnja plovio prema jugu. Brod je odsukan za otprilike četiri sata.

Samo od početka ove godine zabilježen je isti broj slučajeva nasukavanja u Sueskom kanalu kao tijekom 2021. i 2022. godine zajedno, prema podacima Lloyd’s List Intelligence. Dok je incidenata relativno više nego prethodnih godina, utjecaj na protok prometa najčešće je minimalan s obzirom na brzu reakciju Uprave Sueskog kanala. Brza reakcija je od kritične važnosti obzirom da je kanal glavna pomorska ruta koja povezuje Sredozemno i Crveno more, odnosno Europu i Aziju.

Nedavni incidenti nisu usporedivi s nasukavanjem broda Ever Given od 20.000 TEU (IMO: 9811000) u ožujku 2021., koji je na šest dana potpuno obustavio promet Sueskim kanalom i doveo do velikih kašnjenja u pomorskom prometu te ozbiljnog poremećaja globalnih opskrbnih lanaca.

B.K.

Još jedno nasukavanje u Sueskom kanalu - Cijelo jutro trajalo izvlačenje kineskog broda
Cijelo jutro tegljači su izvlačili veliki brod koji se noćas nasukao u Sueskom kanalu, što je nakratko izazvalo novu zabrinutost zbog prekida globalne trgovine u jednom od najprometnijih kanala na svijetu. Radi se o brodu za rasuti teret Xin Hai Tong 23, dugom 190 metara. Prema najnovijim informacij…
Analiza povodom druge godišnjica najskupljeg nasukavanja - Havarija Ever Givena dogodio se zbog štednje goriva?
Prije dvije godine, 23. ožujka 2021. Ever Given (dalje EG), jedan od najvećih kontejnerskih brodova u svijetu, u sjevernom tranzitu Sueskim kanalom, brzinom od približno 7m/s ili 25 km/h, s masom (istisninom) od cca 235.000 tona, zabio se u desnu obalu Sueskog kanala. Obzirom na enormno veliku
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.