2 min. čitanja

Još jedno nasukavanje u Sueskom kanalu - Cijelo jutro trajalo izvlačenje kineskog broda

Još jedno nasukavanje u Sueskom kanalu - Cijelo jutro trajalo izvlačenje kineskog broda
Foto: Uprava Sueskog kanala

Cijelo jutro tegljači su izvlačili veliki brod koji se noćas nasukao u Sueskom kanalu, što je nakratko izazvalo novu zabrinutost zbog prekida globalne trgovine u jednom od najprometnijih kanala na svijetu. Radi se o brodu za rasuti teret Xin Hai Tong 23, dugom 190 metara. Prema najnovijim informacijama, koje je potvrdila uprava Sueskog kanala, brod je uspješno odsukan.

Brod je krenuo iz luke Duba u Saudijskoj Arabiji. Vlasnik je Xiang B12 HK International Ship Lease, a njime upravlja Tosco Keymax International Ship Management.

Bio je nasukan nekoliko sati u Sueskom kanalu, rekao je u četvrtak špediter Leth Agency, dopuštajući da se promet kroz jedan od najprometnijih plovnih putova na svijetu da se vrati u normalu.

U priopćenju, uprava kanala priopćila je da su obaviješteni o kvaru motora, pa su rasporedili tegljače kako bi uspješno odsukali brod. Proces je nakratko odgođen zbog kvara vitla broda, dodali su.

Na objavljenom videu, tri egipatska tegljača okružuju brod.

Otprilike 12% svjetske trgovine kreće se kroz Sueski kanal, najkraćom brodskom rutom između Europe i Azije.

Tijekom jakog vjetra 2021. godine, ogroman kontejnerski brod, Ever Given, zaglavio se preko Sueskog kanala, zaustavivši promet u oba smjera na šest dana i ometajući globalnu trgovinu.

Tegljači su prošle godine izvlačili tanker s naftom koji se nakratko nasukao u kanalu nakon tehničkog kvara na kormilu, dok je kvar kontejnerskog broda u kanalu uzrokovao manja kašnjenja u ožujku.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

EVER GIVEN Može li fact-checking zaustaviti neistinite informacije?
O rezultatu istrage nasukanja Ever Givena, kontejneraša osme generacije, u ožujku 2021., najpoznatijeg i najskupljeg nasukanja u povijesti Sueskog kanala, javnost neće biti upoznata, što je i službeno potvrđeno od Uprave Sueskog kanala (SCA). A što o istragama kažu međunarodne konvencije? Konvencij…
Analiza povodom druge godišnjica najskupljeg nasukavanja - Havarija Ever Givena dogodio se zbog štednje goriva?
Prije dvije godine, 23. ožujka 2021. Ever Given (dalje EG), jedan od najvećih kontejnerskih brodova u svijetu, u sjevernom tranzitu Sueskim kanalom, brzinom od približno 7m/s ili 25 km/h, s masom (istisninom) od cca 235.000 tona, zabio se u desnu obalu Sueskog kanala. Obzirom na enormno veliku
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.