2 min. čitanja

U Šibenik stigao najveći svjetski filmski festival za djecu i mlade

U Šibenik stigao najveći svjetski filmski festival za djecu i mlade
Foto: Pixabay

ŠIBENIK - Najveći svjetski filmski festival za djecu i mlade – talijanski Giffoni Film Festival prvi put gostuje u Šibeniku i to u Kući umjetnosti Arsen od 8. do 11. ožujka. U okviru projekta Italia Experience – “Talijanska kinematografija u svijetu”, Giffoni Film Festival odabrao je Šibenik kao grad u koji donosi nekoliko talijanskih igranih, dokumentarnih i kratkih filmova za mladu publiku, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Svi odabrani filmovi koji će se prikazivati na velikom platnu Arsena govore o delikatnim temama koje posebno dodiruju svijet djece i mladih, a o kojima se rijetko govori u svakodnevnom životu. Upravo zato, projekcije će biti obogaćene kratkim, moderiranim diskusijama pod vodstvom Leona Lučeva, kroz koje će se djeci i mladima pružiti mogućnost da podijele svoje dojmove i razmišljanja o temi iz filma.

To je samo jedna od niza aktivnosti kojima filmski festival za djecu i mlade Giffoni već desetljećima uspješno doprinosi razvoju mladih generacija i njihovom kritičkom razmišljanju.

- Film je izvrstan alat koji mladima pomaže proširiti horizonte, obogatiti svjetonazor i usvojiti one univerzalne vrijednosti kao što su mir, tolerancija, empatija, solidarnost, prihvaćanje i ljubav prema različitostima koje su nam, u ovim kriznim i neizvjesnim vremenima, prijeko potrebne - poručuju organizatori festivala.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić kazao je na predstavljanju festivala kako je iznimno zadovoljan međunarodnom suradnjom između talijanskog Giffonija te šibenske Tvrđave kulture.

Giffoni Film Festival u Kući umjetnosti Arsen svečano je otvoren projekcijom filma Govori Fantozzi gdje je publika prije filma pozdravila generalnog direktora Giffonija Jacopoa Gubitosia te producente filma Daniele Liburdi i Massimo Mescia.

Uz film o liku koji je obilježio talijansku kinematografiju bit će prikazani i odabrani naslovi koji govore o delikatnim temama iz svijeta djece i mladih – Skriveno dijete, Tko je Romeo, Srce lutke, kao i niz kratkih filmova za različite uzraste. Projekcije će biti obogaćene kratkim, moderiranim diskusijama pod vodstvom šibenskog glumca Leona Lučeva, a sve s ciljem da gosti iz Italije Šibenčanima dočaraju atmosferu festivala kojeg svako ljeto posjeti više od 5 tisuća djece i mladih iz cijelog svijeta, pa tako i iz Hrvatske.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.