3 min. čitanja

U Rijeci održan mirni prosvjed protiv nasilja u društvu

U Rijeci održan mirni prosvjed protiv nasilja u društvu
Foto: Unsplash

RIJEKA - Na trgu 128. brigade okupilo se 200-tinjak građana, s transparentima poput 'Institucije, tko tu koga plaća', 'Mijenjamo vladu za rampu na Platku', ili 'Stop normalizaciji nasilja'.

U srijedu je u Rijeci organiziran mirni prosvjed građana pod sloganom 'Sigurnost, a ne nasilje' s ciljem artikulacije problema nasilja u društvu, a vezano za nedavnu tučnjavu i napad na pripadnike HGSS-a na Platku.

Organizatori su naveli kako su mirno okupljanje građana u središtu Rijeke organizirali jer se ne smije dopustiti da institucije ne rade svoj posao, jer je njihova obaveza štititi građane, ustvrdivši da je rad institucija u slučaju Platak neadekvatan.

Na trgu 128. brigade okupilo se 200-tinjak građana, s transparentima poput 'Institucije, tko tu koga plaća', 'Mijenjamo vladu za rampu na Platku', ili 'Stop normalizaciji nasilja'.

Foto: Morski HR

Organizatori su na početku prosvjeda rekli da je nasilno ponašanje na Platku samo okidač za ovo okupljanje i da je problem nasilja u društvu mnogo dublji. Institucije tvrde da je to bio samo izolirani incident, no nije tako jer se zna za niz slučajeva premlaćivanja i tako izazvanih smrti i na području Rijeke, istaknuto je.

Pozivamo institucije da ne negiraju problem nasilja u društvu, i ne staju na stranu nasilnika te ne štite počinitelje zbog stranačkih ili obiteljskih povezanosti, rečeno je na prosvjedu koji je organizirao riječki ogranak platforme Možemo! i Unija Kvarnera.

0:00
/

Predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić ustvrdio je da je već ulazak motornim vozilom među ljude na skijalište "terorizam". Napadnuti su pripadnici HGSS-a koji su naši heroji, a javnost je s pravom šokirana porukom da je riječ o remećenju javnog reda i mira, kazao je dodavši kako se protive "izjednačavanju napadača i žrtve u slučaju incidenta na Platku".

Nebojša Zelič (Možemo!) rekao je kako je sad vrijeme za prosvjed, upravo zato što nije bilo tragičnog raspleta. Često se prosvjeduje tek nakon tragičnih događaja, a sad upozoravamo na vrijeme, dodao je.

- Nasilje se normalizira i čini i u naše ime i na hrvatskim granicama. U naše ime tuku ljude, a to se tolerira i institucionalno podržava - zaključio je Zelič.

Članica SOS Rijeka - centra za nenasilje i ljudska prava Lorena Zec upozorila je i na problem nasilja nad ženama i femicida u hrvatskom društvu. Takvo nasilje često ostaje nekažnjeno ili se počinitelje pušta na slobodu tijekom postupka, rekla je dodavši kako je potrebna sigurnost za žene i za sve građane.

Državno odvjetništvo u Rijeci otvorilo istraživanje protiv 21-ogodišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci izvijestilo je 7. veljače da je otvorilo istraživanje protiv 21-godišnjaka kojega sumnjiči da je tijekom nedavne tučnjave na Platku počinio kažnjivo djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju, prenosi Tportal.

Riječko tužiteljstvo je tu informaciju objavilo kao dopunu priopćenja od 3. veljače kada je izvijestilo da je, nakon analize zaprimljenog policijskog izvješća, odlučilo da su oko tučnjave na Platku potrebni dodatni izvidi nakon kojih će biti donesena državnoodvjetnička odluka.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

DORH pokrenuo istragu zbog napada na Platku
Državno odvjetništvo je otvorio istragu zbog napada na Platku. Kako su napisali na svojim službenim stranicama, otvorili su istragu protiv jednog mladića. “Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, vezano za događaj na Platku, otvorilo istraživanje protiv 21-godišnjeg hrvatskog državljanina (2001.…
Božinović: “Nema razloga za slanje inspekcije zbog incidenta na Platku”
Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da nema razloga za slanje inspekcije u primorsko-goransku policijsku upravu u vezi s nedavnom tučnjavom na Platku za koju je državno odvjetništvo najavilo dodatne izvide. Objavljena je i nova snimka tučnjave koju možete…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.