4 min. čitanja

Božinović: "Nema razloga za slanje inspekcije zbog incidenta na Platku"

Božinović: "Nema razloga za slanje inspekcije zbog incidenta na Platku"

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da nema razloga za slanje inspekcije u primorsko-goransku policijsku upravu u vezi s nedavnom tučnjavom na Platku za koju je državno odvjetništvo najavilo dodatne izvide.

Objavljena je i nova snimka tučnjave koju možete pogledati OVDJE.

- Ja ne šaljem inspekcije, a to nije učinio ni glavni ravnatelj policije jer ne vidimo razloga za tako nešto - komentirao je novinarima Davor Božinović dok je guštao na Festi svetog Vlaha u Dubrovniku.  

- Kada govorimo o komunikaciji s javnošću, a koja su vezana za prekršajna djela i javni mir te sigurnost, ono što treba znati je da u Hrvatskoj dnevno ima oko 200 kaznenih djela i oko tisuću prekršaja. Zamislite situaciju u kojoj bi se o svakom takvom djelu obavješćivalo javnost. U tom slučaju bi trebali imati puno više ljudi koji bi trebali raditi taj posao, a redakcije puno više novinara koji bi htjeli sve pokriti - odgovorio je na upit novinara vidi li problem u komunikaciji s javnošću.  

Dodao je da uvijek postoji procjena o čemu se obavješćuje javnost i to rade policijske uprave i postaje u čiji se posao nitko ne miješa.

DORH naredio dodatne izvide zbog napada na Platku
Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Rijeci u petak je izvijestilo da je, nakon analize zaprimljenog policijskog izvješća, odlučilo kako su u vezi s nedavnom tučnjavom na Platku potrebni dodatni izvidi nakon kojih će biti donesena državnoodvjetnička odluka o čemu će objaviti priopćenje. Iz Državno…

"Policija radila svoj posao najbolje što može"

Upitan je li kasnila s izvješćivanjem o događaju na Platku, Božinović je ocijenio da je policija radila svoj posao najbolje što može. "Policija je utvrđivala činjenice, sagledavala dinamiku događaja, utvrdila sudionike.... Potom je obavijestila javnost i Državno odvjetništvo. Da policija nije radila svoj posao, onda ne bi bio takav spis sa svim elementima o kojima govorim'', rekao je.

Osvrnuo se i na navode da je zbog sudjelovanja u tučnjavi, uz trojicu mladih MMA boraca, prijavljen i ozlijeđeni pripadnik HGSS-a, što je policija kasnije demantirala.

- Ne znam tko je rekao, a tko je demantirao. Netko je nešto kazao, a policija je to demantirala. To je uobičajena disciplina da ukoliko netko spomene da je policija nešto napravila ili nije napravila, a policija smatra da tome nije tako, onda to policija i demantira - kazao je.

Govoreći o dodatnim izvidima koje je u tom slučaju zatražilo državno odvjetništvo Božinović je rekao da je policija bila pod pritiskom zašto nešto prvi dan nije kvalificirala ''na ovaj ili onaj način''.

- Da je to tako jednostavno, onda bi DORH donio odluku o prekvalifikaciji, no oni su naložili dodatne radnje. Izvidi i dalje traju i uvijek se može doći do dodatnog dokaza koji može utjecati na odluku. No, raditi bilo koju vrstu pritiska da policija u jednom ili dva dana, ili kroz nekoliko radnji, mora donijeti odluku koju bi bilo tko očekivao, to tako ne ide - rekao je.

OBJAVLJENA SNIMKA TUČNJAVE Policija se predomislila i svalila sve na novinare: “Ipak nismo prijavili pripadnika HGSS-a”
Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci dostavljeno je opće posebno izvješće s kompletnom dokumentacijom o nemilosrdnom napadu istreniranih boraca na pripadnike HGSS-a i jednu djevojku na skijalištu Platak. - Policijska uprava primorsko-goranska obavještava javnost da je danas, 2. veljače…

Policija i Uskok godinama koordiniraju aktivnosti

Ministar je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da nema niti može imati saznanja istražuje li se i dalje prepiska proizašla iz afere Vjetroelektrane, nakon što su u javnosti objavljene poruke premijerovih suradnika koje su razmjenjivali o pojedincima zapošljavanima u državnim poduzećima.

- Sve što se radi u toj operaciji koju provodi Uskok, radi se temeljem Uskoka i o tome nemam informacije - kazao je Božinović, dodajući da policija i Uskok koordiniraju sve te aktivnosti već nekoliko godina.

Ministar je upitan ima li u Ministarstvu unutarnjih poslova zapošljavanje „preko veze“ te je li i on osobno pomagao u takvim zapošljavanjima.

'- Sustav je tako postavljen da čelnici uvijek preporučuju ljude s kojima će surađivati. Što se tiče zapošljavanja, svake godine na Policijskoj akademiji prikazujemo novinarima generacije policijskih službenika koji polažu prisegu. Taj čin ujedno i znači da su oni zaposleni - odgovorio je.

Na upit je li ga netko tražio da ''nekoga pogura'' pri zapošljavanju Božinović je odgovorio kako ga je ''sinoć neki gospodin pitao nešto na tom tragu''.  

- Kad ste na javnoj funkciji, to se događa svima. No, zna se što je procedura i kako se to obavlja - nadodao je.

Objavljena je i nova snimka tučnjave koju možete pogledati OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nasilnik s Platka izbačen iz borilačkog kluba
Šef borilačkog kluba, vidno ogorčen nasiljem i krajnje nesportskim ponašanjem, izbacio je iz kluba nasilnika s Platka. Izrazio je i žaljenje što se ovaj ružan događaj povezuje s njime i sa sportom dio kojega je i sam. Među brutalnim akterima napada na skijalištu Platak bio je i član
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.