1 min. čitanja

U potpunoj tajnosti policija u riječkoj luci zaplijenila kalabrijskoj mafiji pola tone kokaina

U potpunoj tajnosti policija u riječkoj luci zaplijenila kalabrijskoj mafiji pola tone kokaina
Foto: navyworld/narod/ru / Ilustracija

RIJEKA – Čak 478 kilograma kokaina, vrijednog oko 70 milijuna eura, najvjerojatnije ‘vlasništvo’ kalabrijske Ndranghete, zaplijenjeno je u luci Rijeka još u siječnju 2017. godine, pod potpunim velom tajnosti, piše Jutarnji list.

Javnost nikada nije doznala o toj zaplijeni koja nije bila uvrštena ni u javne podatke o ukupnim količinama zaplijenjene droge. Sve kako bi se zaštitila konspirativnost akcije koju je talijanska policija u suradnji s hrvatskom i slovenskom provodila više od četiri godine.

Foto: Luka Rijeka

Akcija pod kodnim imenom “Makina” (stroj) sada je završena u Italiji uhićenjem ukupno 12 osoba, od kojih je nekoliko vodećih iz područja Kalabrije, te se upravo zbog toga sumnja da je sve organizirala tamošnja kriminalna skupina poznata po trgovini kokainom.

Kako se pak neslužbeno doznaje, od jedne zemlje članice Europola 2016. došla je informacija kako jednim teretnim brodom na riječki terminal treba stići kontejner iz Perua s velikom količinom kokaina.

Napravljen je plan tzv. kontrolirane isporuke, odnosno praćenja pošiljke do krajnjega kupca, pri čemu je hrvatska policija odigrala važnu ulogu. Naime, policajci iz riječkoga PNUSKOK-a u siječnju 2017. locirali su kontejner s drogom, otvorili ga te iz njega izvadili 478 od ukupno 480 kilograma kokaina pronađenog zavarenog u veliki stroj za plastificiranje.

Zatim je ponovno zavaren i prebojan, ovaj put sa samo dva kilograma kokaina, a kontejner, kako nitko ne bi posumnjao da ga je netko otvarao, pravilno zapečaćen te je policija nastavila pratiti njegov put do krajnjega kupca. Kontejner sa strojem zatim je iz riječke luke ukrcan na kamion te je preko Slovenije nastavio put prema Italiji, donosi Jutarnji list.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.