2 min. čitanja

U Poreču rekordan interes za akciju „Zasadi stablo, ne budi panj“, građanima podijeljeno više od 500 sadnica

U Poreču rekordan interes za akciju „Zasadi stablo, ne budi panj“, građanima podijeljeno više od 500 sadnica
Foto: GP

POREČ – Akcija „Zasadi stablo, ne budi panj“, koju već četvrtu u godinu organizira Grad Poreč-Parenzo u sklopu istoimene nacionalne kampanje, i ove je godine izazvala veliki interes javnosti. Osim što se od početka tjedna u svim mjesnim odborima sade nova stabla, u petak je u samom centru grada, pokraj gradske tržnice na Velikom gradskom parkiralištu, u sat vremena podijeljeno više od 500 besplatnih sadnica stabala pod motom „Dođi po svoje drvo – Vieni a prendere il tuo albero“.

Zainteresirano mnoštvo moglo je birati moglo birati 500 komada sadnica – stablo ili ukrasni grm raznih vrsta, veličine i oblika, od miksa voćaka – jabuka, šljiva, bresaka, badema, kakija, limuna, naranči, do listopadnih stabala – vrbi, lipa, platana, magnolija, zatim maslina raznih sorti, crnogorica – pinija, čempresa, tuja do ukrasnih grmova i penjačica – ruža, bugenvilija, jasmina, lavande, ružmarina i drugih.

– Drago mi je što smo i ove godine realizirali tako jedan lijepi projekt, kojem se naši građani rado prihvatili. Na taj način oplemenjujemo njihove okućnice i javne površine. Sveukupno je kroz akciju do sada posađeno više od 2000 novih stabala, a kroz suradnju s vrtićima i školama želimo stalno naglašavati važnost zelenih površina – rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić koji se također pridružio današnjoj podjeli sadnica.

Foto: GP

Do kraja tjedna, nastavlja se sadnja po mjesnim odborima. Naime, predstavnici gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav s predstavnicima porečkih mjesnih odbora obišli su njihova područja i predložili vrstu stabala i mikrolokacije za sadnju, poput mjesta na kojima su stabla nedavno stradala zbog nevremena, te dječjih ili polivalentnih igrališta.

Od stablašica će prvenstveno biti zastupljene domaće kulture, ali bit će tu i manje zastupljenih vrsta, pa će tako među zasađenim stablima biti i pinije, smokve, hrastovi, murve, jabuke, magnolije, lovori, bademi, masline, klen, čempresi, javori i druge stablašice.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.