3 min. čitanja

U petak svečano otvaranje lučice u Črišnjevu

U petak svečano otvaranje lučice u Črišnjevu
Foto: Luka Rijeka

U povodu blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i brodara, potpredsjednik Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je u utorak na svečanosti u Puli uručio nagrade i priznanja za poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Hrvatskoj i svijetu.

Priznanje za doprinos razvoju i ugledu pomorstva ove je godine dobila Rapska plovidba, kao jedan od najznačajnijih brodara u Hrvatskoj koji već 60 godina povezuje otok Rab s obalom.

Priznanje za traganje i spašavanje na moru dodijeljeno je službenicima Lučke ispostave Rab Christianu Grceu i Branku Španjolu Pandeli, posadi brodice koja je u travnju ove godine po olujnom vjetru i stanju mora 5, izvršila medicinski prijevoz pacijenta s akutnom upalom žučnjaka s otoka Raba na otok Pag. Pacijent je prevezen u luku Tovarnele na Pagu i predan na obradu timu Hitne medicinske pomoći.

Na Danima pomorstva i unutarnje plovidbe Ministarstvo mora dodijelilo priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama
Dani pomorstva i unutarnje plovidbe, koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tradicionalno organizira povodom blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i brodaraca, započeli su u Puli održavanjem Svečane akademije u okviru koje su tradicionalno dodijeljena priznanja osobama i institucijama koje su dale poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje

Brodogradilište Filipi je dobitnik priznanja za doprinos razvoju pomorske kulture te očuvanje tradicije dok je priznanje za doprinos razvoju i ugledu unutarnje plovidbe uručeno tvrtki Lađar d.o.o., kao jedinom brodaru u Hrvatskoj koji se bavi prijevozom roba na unutrašnjim plovnim putevima. ACI d.d. dobitnik je priznanja za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva i nautike, dok je priznanje za doprinos na unapređenju i promociji nautičkog turizma na unutarnjim vodnim putovima dobila Božana Matoš.

Ovogodišnje priznanje za doprinos u promicanju razvoja i ugleda pomorstva u Hrvatskoj uručeno je Vladimiru Šetki, novinaru Informativno-medijskog servisa i uredniku Pomorske večeri iz zadarskog Centra Hrvatske radiotelevizije. Priznanje za doprinos razvitku lučke te popratne infrastrukture ove je godine dodijeljeno nedavno završenom projektu izgradnje državne ceste DC403 Hrvatskih cesta.

Zadarski urednik Pomorske večeri dobio Priznanje za doprinos u promicanju razvoja i ugleda pomorstva
PULA/ZADAR - Vladimir Šetka, novinar Radio Zadra, urednik Pomorske večeri iz HRT Centra u Zadru dobitnik je ovogodišnjeg Priznanja za doprinos u promicanju razvoja I ugleda pomorstva u zemlji koje mu je u povodu “Dana pomorstva I unutarnje plovidbe 2023. Godine” dodijelilo Ministarvo mora, prometa I infrastrukture. Kad je,

Odbor za obilježavanje blagdana sv. Nikole Riječke nadbiskupije i Primorsko-goranske županije održao je molitvu za pomorce Jadrolinije poginule u Domovinskom ratu u holu Palače Jadran u Rijeci. S broda Vid Lučke kapetanije Rijeka u more je spušten vijenac u počast svim stradalima i nestalima na moru, a tijekom poslijepodneva će s Vida vijenci biti spušteni u more na mjestima stradavanja brodova Igrane i SanNicolo.

Posebno veselo uz blagdan sv. Nikole bilo je u Kostreni i Kraljevici. Kostrenajni, nakon nedavnoga otvaranja Kuće kostrenskih pomoraca, pripremili su svečanu sjednicu Općinskoga vijeća, a u Kraljevici je priređeno druženje građana uz bakalar na gulaš, ribice i podjelu kalendara.

Najljepši dar bit će uručen u petak: svečano otvaranje lučice u Črišnjevu, bogatije za 85 novih vezova i to 70 komunalnih i 15 komercijalnih.

Hrvatska je mala zemlja s čak 23 tisuće pomoraca, a po broju časnika smo drugi u Europskoj uniji, istaknuo je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan, a njegov razgovor s Radiom Rijeka možete poslušati OVDJE.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.