4 min. čitanja

Na Danima pomorstva i unutarnje plovidbe Ministarstvo mora dodijelilo priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama

Na Danima pomorstva i unutarnje plovidbe Ministarstvo mora dodijelilo priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama
Foto: MMPI

PULA - Dani pomorstva i unutarnje plovidbe, koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tradicionalno organizira povodom blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i brodaraca, započeli su u Puli održavanjem Svečane akademije u okviru koje su tradicionalno dodijeljena priznanja osobama i institucijama koje su dale poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj.

Svečanu akademiju otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković čestitavši pomorcima njihov dan i blagdan sv. Nikole, a koji se ovom prigodom osvrnuo na važnost pomoraca i njihovoga rada te njihov doprinos prepoznatljivosti Hrvatske kao pomorske zemlje. 

Priznanje za doprinos razvoju i ugledu pomorstva ove je godine dobila Rapska plovidba, kao jedan od najznačajnijih brodara u Republici Hrvatskoj koji već 60 godina povezuje otok Rab s obalom. Priznanje je uručeno direktoru Rapske plovidbe Draganu Andriću.
 
Priznanje za traganje i spašavanje na moru dodijeljeno je službenicima Lučke ispostave Rab Christianu Grce i Branku Španjol-Pandelu, koji su činili posadu brodice koja je, u travnju ove godine, po olujnom vjetru i stanju mora 5, izvršila medicinski prijevoz pacijenta s akutnom upalom žučnjaka sa otoka Raba na otok Pag. Pacijent je uspješno prevezen u luku Tovarnele na otoku Pagu i predan na daljnju obradu timu Hitne medicinske pomoći. Priznanje je u ime posade brodice preuzeo riječki lučki kapetan Darko Glažar.
 
Brodogradilište Filipi ovogodišnji je dobitnik priznanja za doprinos razvoju pomorske kulture te očuvanje tradicije. Ova obiteljska tvrtka ima dugu tradicijsku brodograđevnu djelatnost, a današnje obiteljsko brodogradilište trenutno zapošljava sedam zaposlenika koji obavljaju razne poslove u brodogradnji, nautici te nastavku tradicijske drvene brodogradnje.


 Priznanje za doprinos razvoju i ugledu unutarnje plovidbe uručeno je tvrtki Lađar d.o.o., kao jedinom brodaru u Republici Hrvatskoj koji se bavi prijevozom roba na unutrašnjim plovnim putevima. Priznaje je preuzela direktorica Iva Kramarić.
 
ACI d.d. dobitnik je priznanja za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva i nautike. Kao regionalni predvodnik u nautičkom turizmu ACI je ove godine proslavio velikih 40 godina od osnutka, a tijekom četiri desetljeća djelovanja Hrvatsku je pozicionirao u svjetski vrh nautike, uvelike doprinoseći ukupnim turističkim rezultatima i nacionalnoj konkurentnosti Republike Hrvatske. Priznanje je preuzeo predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić.
 
Priznanje za doprinos na unaprjeđenju i promociji nautičkog turizma na unutarnjim vodnim putovima dobila je Božana Matoš. Kako je rečeno u obrazloženjuu unutarnjoj plovidbi je cijeli svoj radni vijek, a posljednjih pet godina vodi tvrtku za savjetovanje u razvoju projekata unutarnje plovidbe, posebno projekata unaprjeđenja nautičkog turizma. Kontinuirano radi na promociji unutarnjih voda kao turističkog resursa za razvoj nautičkog turizma.
 
Priznanje za doprinos u promicanju razvoja i ugleda pomorstva u zemlji ove je godine uručeno Vladimiru Šetki, novinaru Informativno-medijskog servisa i uredniku „Pomorske večeri“ iz zadarskog Centra Hrvatske radiotelevizije. S ostalim kolegama urednicima Pomorske večeri nagrađen je i Plavom vrpcom Vjesnika, Večernjakovom ružom za emisiju godine te priznanjem Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum.
 
Priznanje za doprinos razvitku lučke te popratne infrastrukture ove je godine dodijeljeno nedavno završenom projektu izgradnje državne ceste DC403, a nagradu je u ime Hrvatskih cesta d.o.o. preuzeo predsjednik Uprave Josip Škorić. Državna cesta DC403 predstavlja novu direktnu vezu između čvora Škurinje na riječkoj obilaznici i planiranog kontejnerskog terminala Zagrebačka obala u zapadnom dijelu luke Rijeka.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Zadarski urednik Pomorske večeri dobio Priznanje za doprinos u promicanju razvoja i ugleda pomorstva
PULA/ZADAR - Vladimir Šetka, novinar Radio Zadra, urednik Pomorske večeri iz HRT Centra u Zadru dobitnik je ovogodišnjeg Priznanja za doprinos u promicanju razvoja I ugleda pomorstva u zemlji koje mu je u povodu “Dana pomorstva I unutarnje plovidbe 2023. Godine” dodijelilo Ministarvo mora, prometa I infrastrukture. Kad je,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.