2 min. čitanja

U pet mjeseci u turizmu fiskalizirano računa u vrijednosti 8,2 milijarde kuna

U pet mjeseci u turizmu fiskalizirano računa u vrijednosti 8,2 milijarde kuna
Foto: pixabay / Dubrovnik

U djelatnostima turizma i ugostiteljstva u prvih je pet mjeseci ove godine fiskalizirano računa u vrijednosti gotovo 8,2 milijarde kuna, što je za 155 posto više nego u istom razdoblju lani, a 17 posto više nego 2019., podaci su Porezne uprave koje prenosi Ministarstvo turizma, ocjenjujući da su dosadašnji rezultati odličan pokazatelj interesa za Hrvatskom.

Prema podacima Porezne uprave, u prvih pet mjeseci ove godine u djelatnostima koje se odnose na pružanja usluge smještaja, pripreme i usluživanja hrane i pića te putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora), ukupno je fiskalizirano računa u vrijednosti osam milijardi i 169 milijuna kuna, odnosno 155 posto više nego li u istom razdoblju protekle godine.

U usporedbi s 2019. godinom u prvih pet mjeseci ove godine vrijednost fiskaliziranih računa je veća za 17 posto, navodi Ministarstvo u četvrtak objavljenom priopćenju.

– Dosadašnji rezultati u predsezoni odličan su pokazatelj interesa za Hrvatskom što nam je iznimno važno za daljnje poticanje cjelogodišnjeg poslovanja. Od početka godine do danas ostvarili smo 10 milijuna noćenja što je gotovo mjesec dana ranije nego li protekle godine. Pri tome je u prvih pet mjeseci ove godine fiskalizirano računa u vrijednosti većoj za milijardu i 179 milijuna kuna nego li u istom razdoblju rekordne 2019. godine – istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Prema nedavno objavljenim podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na temelju podataka iz sustava eVisitor i eCrew, Hrvatsku je u prvih pet mjeseci posjetilo 2,9 milijuna turista, ili 175 posto više nego u istom razdoblju lani, a ostvarenih gotovo 10 milijuna noćenja je porast od 153 posto, prenosi Glas Istre.

U odnosu na prvih pet mjeseci rekordne 2019. godine, to je 77 posto rezultata u dolascima i 88 posto u noćenjima.

Najviše turističkih noćenja u prvih pet mjeseci ostvareno je na područjima Istre, Kvarnera te u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, a među destinacijama najviše noćenja su imali Zagreb, Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split, Umag i Zadar.

Po prvim podacima HTZ-a, najviše noćenja u prvih pet mjeseci ove godine ostvarili su domaći turisti, a slijede Nijemci, Austrijanci, Slovenci i turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.