2 min. čitanja

U Parku prirode Velebit počelo rušenje bespravno izgrađenih objekata - Njih čak osam!

U Parku prirode Velebit počelo rušenje bespravno izgrađenih objekata - Njih čak osam!
Foto: HTV Screenshot

Parkovi prirode zaštićena su područja i posljednja oaza čiste prirode. Nažalost, to nije slučaj u Parku prirode Velebit, gdje je bespravno izgrađeno čak osam objekata. Zadarska policija krenula je u akciju rušenja s građevinskom inspekcijom.

Idila i predivan pogled s devetsto metara, na Velikom Rujnu na Velebitu. No u srcu parka ovih dana i bageri. Ruše bespravno sagrađene objekte.

Neki će reći, trebali su to biti turistički objekti koji bi imali konobu pa čak i bazen. Vlasnici, pak, kažu - to su nastambe, pa bile one i na nekoliko katova, za čuvanje stoke i sijena.

- Tu je trideset, četrdeset kamiona sijena, koji su morali negdje biti, oni su sad bačeni, vani, upropašteni - rekla je supruga nelegalnog graditelja na Velikom Rujnu Valentina Dokoza.

- To su oni namjerno stavili nekoliko dana uoči dolaska strojeva za rušenje, kamioni iz Gospića, sve ove zgrade su natrpali sijenom kako bi lažno poentirali, evo tu su krave - dodao je Višeslav Dokoza iz Starigrada.

Ovaj Starigradac ni sam ne zna koliko je e-mailova i pisama poslao inspektoratima, različitim ministarstvima. I tako godinama. Kaže, pravda je spora, ali dostižna.

- Sretan sam što se ovo konačno ruši - poručio je Višeslav Dokoza.

Upire prstom i u načelnika općine Krstu Ramića. Pita se što je općina radila svih ovih godina dok su joj, na očigled, nicali ovakvi objekti u parku prirode.

- Općina je na svaku zaprimljenu prijavu reagirala tako da je sve to proslijedila nadležnim institucijama - naglasio je načelnik općine Starigrad Krste Ramić.

Gospodin Dokoza ide korak dalje. Kaže - graditelji ovih objekata dobivali su državno zemljište u zakup za ispašu stoke, a broj grla u knjigama ne odgovara broju krava na pašnjacima. Da se sankcionira i za pronevjeru desetaka milijuna kuna poticaja ovdje - istaknuo je Višeslav Dokoza.

Bageri se spuštaju u podnožje potkraj ovog tjedna. A ilegalnom graditelju preostaje još platiti oko milijun kuna za odvoz šute s planine, piše HRT.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Otvoren kamenolom u srcu Parka prirode Velebit!
U Parku prirode Velebit, na području koje je dio ekološke mreže Natura 2000, s radom počinje kamenolom. Riječ je o eksploataciji polja Romanovac koje se nalazi ispod Tulovih greda na području Općine Jasenice. Zaključak je to do kojeg su došli novinari Faktografa kada su telefonski kontaktirali tvrt…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.