2 min. čitanja

U ovim situacijama obavezno treba izbjegavati maslinovo ulje

U ovim situacijama obavezno treba izbjegavati maslinovo ulje
Foto: Pixabay/Ilustracija

Iako je maslinovo ulje jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, ipak postoje situacije u kojima ga nikako ne biste trebali koristiti.

Krenimo redom:

Maslinovo ulje za prženje


Maslinovo ulje je izuzetno dobro za zdravlje srca, no postaje štetno kada ga izložimo visokim temperaturama. Iako ova tema izaziva brojne polemike, bolje je prevenirati potencijalnu štetu. Ono što sa sigurnošću možemo reći jest da zagrijavanjem uništavamo strukturu ulja. Umjesto toga, maslinovo ulje radije koristite kao "začin" gotovom jelu.

Maslinovo ulje za roštilj


Postoji mnogo recepata za marinadu u kojima se spominje maslinovo ulje. Iako nije štetno, potpuno je nepotrebno koristiti maslinovo ulje u ove svrhe jer ono jednostavno izgori. Zapravo, meso i povrće za roštilj nije potrebno uljiti. Dovoljno je nauljiti rešetke roštilja, a namirnice marinirati u suhim začinima.

Maslinovo ulje za lice


Mnogi koriste maslinovo ulje i u kozmetičke svrhe, najčešće kao masku za kosu, ulje za masažu ili njegu kože. Međutim, kada je riječ o licu, maslinovo ulje treba izbjegavati! Razlog tomu jest što je maslinovo ulje gusto i zatvara pore, stoga ga osobe koje su sklone aknama trebaju izbaciti iz svoje kozmetičke rutine, piše Centar zdravlja.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Maslinovo ulje sprječava oštećenja kože | | Morski HR
Znanstvenici tvrde da doza od 10 mg/ kg oleuropeina sprječava proces smanjenja elastičnosti kože, stoga samo naprijed s maslinovim uljem na kožu. Zdravstveni učinci masline i maslinovog ulja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.