3 min. čitanja

U obalnim slanim močvarama pronađene gljive koje jedu plastiku

U obalnim slanim močvarama pronađene gljive koje jedu plastiku
Foto: Unsplash

Znanstvenici sve više promatraju mikroorganizme kao što su gljivice i bakterije kako bi pomogli u rješavanju nekih od najhitnijih izazova modernog doba, uključujući rastuću plimu plastičnog onečišćenja.

Međunarodni tim znanstvenika identificirao je bakterije i gljivice koje jedu plastiku u kineskim obalnim slanim močvarama, predstavljajući nove mogućnosti za globalno upravljanje otpadom, navodi se u studiji objavljenoj prošli tjedan.

Ukupno 184 soja gljivica i 55 bakterijskih sojeva sposobnih za razgradnju različite plastike pronađeno je u pokrajini Jiangsu u istočnoj Kini, piše Philstar.com.

Istraživači iz Kine i Ujedinjenog Kraljevstva u svibnju 2021. uzorkovali su mikroorganizme iz kineskog Dafenga, mjesta pod zaštitom UNESCO-a u blizini obale Žutog mora.

Pronašli su posebnu 'zemaljsku plastisferu', opisanu kao "ekološka niša koju je napravio čovjek", a koja je ekosustav koji je evoluirao da može živjeti s obalnim plastičnim otpadom.

- Znanstvenici sve više promatraju mikroorganizme kao što su gljivice i bakterije, kako bi pomogli u rješavanju nekih od najhitnijih izazova modernog doba, uključujući rastuću plimu plastičnog onečišćenja - rekao je Kew Gardens.

Nova otkrića pridonose postojećim studijama o mikroorganizmima koji razgrađuju plastiku s nekih 436 vrsta gljivica i bakterija za koje je do danas utvrđeno da mogu razgraditi plastiku, dodao je.

Znanstvenici vjeruju da bi njihova najnovija otkrića mogla dovesti do razvoja učinkovitih enzima dizajniranih za biološku razgradnju plastičnog otpada.

Diljem svijeta je u 2020. godini stvoreno oko 238 milijuna metričkih tona otpada od kratkotrajne plastike - kao što je ambalaža koja završi u komunalnom otpadu - prema nedavnom izvješću Programa Ujedinjenih naroda za okoliš.

Otprilike polovicom toga se loše upravljalo, što znači da je bačeno u okoliš ili spaljeno.

Predstavnici gotovo 200 zemalja sastat će se ovoga mjeseca u Parizu na novom krugu pregovora s ciljem postizanja pravnog sporazuma za sljedeću godinu o zaustavljanju plastičnog onečišćenja.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Novo nalazište kamenja od plastike
Nedavno je svijet šokirao pronalazak plastificiranih stijena na brazilskom vulkanskom otoka Trindadeu. Sada je plastično kamenje pronađeno u jednom kineskom gradu. Zagađenje, smeće u moru i plastika odbačena u oceane postaje materijal sačuvan u geološkim zapisima Zemlje, zaključujila je nedavno geo…
PRIJETNJA EKOSUSTAVU - Na ogromnoj tihooceanskoj nakupini smeća stvara se novi život!
Veliki tihooceanski otok smeća postao stanište novim vrstama koje se ovdje i razmnožavaju. Plastika postaje dom novih mješavina obalnih i morskih vrsta koje bi mogle povećati izglede bioloških invazija i opustošiti ekosustave. Veliki tihooceanski otok smeća velika je nakupina smeća, uglavno plastič…
Tihooceanski otok smeća prvi je puta zamjećen prije 50 godina
Velika tihooceanska nakupina smeća oblikovala se unutar Sjevernopacifičkog oceanskog vrtloga i danas je neusporedivo veća nego što je bila 1973. godine. Časopis ‘Science News’ objavio je u veljači 1973. da su znanstvenici na oceanografskom putovanju u središnjem sjevernom Pacifiku bili izn…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.