2 min. čitanja

Novo nalazište kamenja od plastike

Novo nalazište kamenja od plastike
Foto: nature.com

Nedavno je svijet šokirao pronalazak plastificiranih stijena na brazilskom vulkanskom otoka Trindadeu. Sada je plastično kamenje pronađeno u jednom kineskom gradu.

Zagađenje, smeće u moru i plastika odbačena u oceane postaje materijal sačuvan u geološkim zapisima Zemlje, zaključujila je nedavno geologinja Fernanda Avelar Santos na temelju otkrića na otoku Trinidade. Otopljena plastika nedvojbeno postaje integralni dio stijena što je dokaz sve većeg utjecaja ljudi na Zemljine geološke cikluse.

'Plastično kamenje' pronađeno je sada i u kineskom gradu Heichi.

Najnovije otkriće u Kini pridonosi sve većoj sumnji znanstvenika da je plastika postala dio Zemljine geologije. Studija koja detaljno opisuje otkriće ovog 'plastičnog kamenja' objavljena je u časopisu Environmental Science and Technology, prenosi NDTV.

Rekao je da je plastika ugrađena u stijenu nastala od smeća nakupljenog u i oko potoka. To uključuje polipropilenske folije, koje se koriste za izradu plastičnih vrećica, i polietilenske folije, koje farmeri koriste za pokrivanje usjeva.

Indija se također suočava s problemom plastičnog onečišćenja. Prema nedavnoj studiji Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), indijski doprinos plastičnom otpadu koji se svake godine baca u svjetske oceane iznosi golemih 60 posto.

Stručnjaci upozoravaju da je potrebno poduzeti stroge korake prije no što situacija izmakne kontroli. Shachi Chaturvedi, pomoćnica za javno informiranje pri UN-u Indija, rekla je da su plastika i ostaci mikroplastike posvuda u našem prirodnom okruženju - u hrani koju jedemo, vodi koju pijemo, zraku koji udišemo, pa čak i u nama.

- Plastika je sada dio Zemljinog fosilnog zapisa i naša trenutna geološka era. Toliko da smo stvorili novo stanište morskih mikroba nazvano Plastisphere. Ako sada ne stanemo, sigurno nećemo ostaviti planet pogodan za život budućim generacijama – upozorila je.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Plastificirane stijene šokirale geologe - Glavni krivac su ribarske mreže!
Stijene u sebi sadrže plastiku uglavnom od istopljenih ribarskih mreža koje su čest otpad na plažama otoka Trindadea. Zabrinutost je tim veća što se radi o području na kojem kornjače polažu jaja. Zagađenje, smeće u moru i plastika odbačena u oceane postaje materijal sačuvan u geološkim zap…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.