2 min. čitanja

Tihooceanski otok smeća prvi je puta zamjećen prije 50 godina

Tihooceanski otok smeća prvi je puta zamjećen prije 50 godina
Foto: Screenshot / YouTube

SVIJET - Velika tihooceanska nakupina smeća oblikovala se unutar Sjevernopacifičkog oceanskog vrtloga i danas je neusporedivo veća nego što je bila 1973. godine.

Časopis 'Science News' objavio je u veljači 1973. da su znanstvenici na oceanografskom putovanju u središnjem sjevernom Pacifiku bili iznenađeni brojem predmeta na koje su naišli na površini oceana.

Naime, radilo se o predmetima koje je izradio čovjek, a plutali su daleko od civilizacije i brodskih putova, piše Science News.

Zabilježili su 53 objekta u nešto više od 8 sati promatranja. Preko pola izbrojanih predmeta bilo je izrađeno od plastike. Potom su izračunali da u sjevernom Pacifiku pluta između 5 i 35 milijuna plastičnih boca.

Velika tihooceanska nakupina smeća oblikovala se unutar Sjevernopacifičkog oceanskog vrtloga i danas je mnogo veća nego što je bila 1973. Prema mjerenjima iz 2018. procjenjuje se da sadrži 1,8 bilijuna komada plastike unutar površine barem dvostruko veće od Teksasa.

Posljednjih godina morski biolozi počeli su uočavati dokaze da smeće remeti oceanske ekosustave. Primjerice, veliki komadi smeća pomogli su nekim životinjskim vrstama da prijeđu na nove teritorije.

Ali još veća prijetnja možda vreba ispod površine. Sićušni komadići plastike, poznatiji kao mikroplastika, završavaju u morskim organizmima ili tonu na dno oceana te sprječavaju kisiku dotjecanje do organizama kojima je neophodan za život.

Posljedica nakupina ovog smeća, na godišnjoj razini, smrt je više od sto tisuća kitova, dupina i tuljana. Rastući je broj mrtvih morskih ptica i ostalih životinja u čijim trbusima završi puno malih komada plastike.

Nizozemac Boyan Slat osmislio je 2018. sustav za čišćenje koji bi kroz pet godina trebao ukloniti polovicu otpada. Osnovao je neprofitnu organizaciju 'The Ocean Cleanup' sa sjedištem u Nizozemskoj te dizajnirao 20 milijuna dolara vrijedan sustav za čišćenje smeća koje pluta Tihim oceanom.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Gotovo sav plastični otpad koji završi u moru dolazi s kopna
Između 2011. i 2020. plastični otpad proizveden u 27 država članica Europske unije porastao je za 22 posto po osobi, a plastika u okolišu može ostati nerazgrađena i do 500 godina. Otpad koji nastane na kopnu čini oko 80 posto morskog otpada u Europi od čega je otprilike
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.