2 min. čitanja

U Murteru otvoreno “Jedro” – Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka

U Murteru otvoreno “Jedro” – Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka
Foto: Live Cam / Screenshot

MURTER – Društveni centar Jedro u Murteru otvoren je svečano u zgradi tamošnje Općine. Vizija Društvenog centra Jedro je da, između ostalog, postane i coworking centar koji će biti  prezentiran putem međunarodnih kanala coworking centara u svijetu.

Ovaj objekt je rezultat provedbe  projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda (85%) i bespovratnih sredstava osiguranih iz  Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) ukupne vrijednosti 2 milijuna kuna.

Njime se funkciju stavlja do sada neiskorišteni javni prostor u vlasništvu Općine Murter Kornati u  koji je uloženo više od 350.000,00kn, a kojim se proširuje raspon usluga od općeg interesa za  lokalnu zajednicu. Uz to se stvaraju i preduvjeti za održivi društveno-razvojni rad sukladan  potrebama današnjeg vremena.

Također, u sklopu projekta, u društvenom centru će se uspostaviti sustav administracije korištenja  prostora; bit će izrađene upute, opis ponuđenih usluga i pravilnik o korištenju coworking prostora,  sustav evidencije te praćenje korištenja prostora i opreme.

Foto: JEDRO Murter

Svečano otvorenje pozdravom je otvorio načelnik Općine Murter-Kornati, Toni Turčinov riječima:

– Društveni centar Jedro još je jedan u nizu vrijednih projekata za našu lokalnu zajednicu, a njegova  se vrijednost ogleda ponajviše u tome što će aktivne udruge kojih je u našoj Općini zaista mnogo,  dobiti prostor i uvjete da i dalje unaprjeđuju svoj rad i djelatnosti kojima se bave.

Nakon njega je voditeljica projekta DC Jedro i razvojna direktorica udruge Argonauta koja je i nositeljica projekta sve prisutne upoznala s fazama provedbe koje su već završene, kao i o daljnjim  koracima koji će se u sklopu ovog projekta poduzimati.

– U sklopu projekta zaposlili smo tri nove koordinatorice udruga KUU Zaokret, Latinsko idro i  Ogranak Matice hrvatske Murter i već smo u zajedničkom radu i suradnji na ovom projektu  ostvarili rezultate u smislu razmjene ideja, kapacitiranja, ali i novih zajedničkih projekata koji će  dati vjetar u leđa daljnjem razvoju civilnog društva u Murteru. Zaista se veselim vidjeti što će nam sve još zajednička suradnja i ovaj projekt donijeti.

Ovo je otvorenje bilo i prilika da se svim uzvanicima predstave i dva projekta čiji su temelji  postavljeni upravo kroz projekt DC Jedro, u razgovorima i suradnji mnogobrojnih partnera koji  sudjeluju u njegovoj provedbi. Tako je Ranko Milić, predstavnik CEDRA-e Split predstavio pilot  projekt kolaborativne, kružne, regenerativne ekonomije u Općini Murter Kornati, a arhitekt Hrvoje  Bota projekt Insularium – jadranski centar za održivi razvoj otoka i priobalja na brdu Raduč.

Bilo je izrazito ugodno na okupu vidjeti predstavnike Općine Murter Kornati, udruge Argonauta,  Zaokret, Latinsko idro, Murterske poklade, Ogranak Matice hrvatske Murter, Dramski amateri  Murter, CEDRA-e te Sveučilišta u Zadru koji su svojim angažmanom i entuzijazmom pridonijeli  uspješnosti ovog projekta koji će trajati do svibnja iduće, 2022. godine.

Svečano otvorenje Društvenog centra Jedro sufinancirano je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.