2 min. čitanja

U moru kod Rovinja pronađene dvije odrasle periske

U moru kod Rovinja pronađene dvije odrasle periske
Foto: HTV/Screenshot

ROVINJ – Uz dvije malene periske koje su pronađene na kolektorima, u moru kod Rovinja pronađene su i dvije odrasle plemenite periske! Endemska je to vrsta od velike važnosti za morski eko sustav. Posljednjih nekoliko godina novootkriven parazit i bakterije proširile su se Sredozemljem i dovele ovog školjkaša do najtežih razdoblja u povijesti.

Dr.sc. Andrej Jaklin iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju kaže da su u odličnom stanju, narasle su negdje između 3-4 cm od prošle godine i reagiraju normalno kao što treba živa periska reagirati.

Uz njih, na kolektorima koji su postavljeni u blizini, pronađene su i dvije malene periske koje se čuvaju u pulskom Aquariumu. Po riječima Aleksandre Bel Dajaković, voditeljice stručnog odjela Aquariuma Pula, one su u strogo kontroliranima uvjetima, gdje je svaki parametar kontroliran i svakodnevno skrbe za njih, promatraju kako napreduju u stvarnosti, piše HRT.

Ovaj plemeniti školjkaš može narasti do jednog i pol metra, težiti preko 3 kilograma i živjeti do 50 godina, a od velike je važnosti za morski eko sustav.

– Najveći je to sredozemni školjkaš koji dnevno filtrira velike količine vode i time doprinosi očišćavanju, pročišćivanju vode, eliminira suvišne organske tvari iz vode – kaže dr.sc. Andrej Jaklin.

Plemenitu perisku u posljednje 4 godine pogodila je pošast patogena koja ju je dovela gotovo do izumiranja

– Nakon ovog pomora periska je došla na milimetar do istrebljenja, do nestajanja iz Sredozemlja, iz cijelog Jadrana i svaka živa jedinka je važna za očuvanje ove vrste – dodaje Jaklin.

Uz pretragu podmorja i pronalazak živih jedinki za očuvanje ove vrste pokrenute su i razne akcije zaštite. Postavljaju se zaštitne kaveze, ako je u blizini nekakvih sidra ili postoji ugroza od hobotnice.

– Najveća prijetnja su u stvarnosti te brodice jer tamo su znatiželjni turisti, koji ne znaju što je to i onda idu malo prčkati, u stvarnosti bi edukacija bi trebala biti na prvom mjestu – ističe Aleksandra Bel Dajaković.

Raznim edukacijama može se osvijestiti javnost kako bi se očuvao svijet plemenite periske – najvećeg školjkaša u Sredozemlju.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKO OTKRIĆE Kraj Valuna na Cresu pronađena živa plemenita periska

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.