3 min. čitanja

U maslinicima istočnih Konavala berba maslina i dalje traje

U maslinicima istočnih Konavala berba maslina i dalje traje
Foto: Pixabay/Ilustracija

Na većini mjesta na dalmatinskom jugu, ovogodišnja berba maslina već je završila, ali u maslinicima istočnih Konavala još je uvijek živo. Za berbu se koristi svaki trenutak između kišnih intervala.

- Ova je godina bila izvanredna. Odlična. Nije bilo uboda muhe. Dobro su masline rodile. Ove godine se počelo brat 15. listopada. Do sada se ubralo negdje oko 7 tona, a vjerojatno će još biti 2 i pol do 3 tone - govori Mato Čupić, maslinar.

Ovdje na krajnjem jugoistoku Konavala, iznad Gornjih Vataja, gdje se na vrhu planine Bjelotine susreću Hrvatska, Crna Gora i Bosna i Hercegovina masline uspijevaju do čak 450 metara nadmorske visine.

- Još 50 metara nadmorske visine i maslina više ne može uspijevati. A masline koje su na tom lokalitetu daju najbolju kvalitetu ulja, radi toga što se miješa planinski zrak s mediteranskim i imaju najviše polifenola, koji su lijek u ulju - govori Mato.

Čupići masline beru isključivo ručno, jer se tako postiže najbolja kvaliteta ulja.

- Mi nismo oduševljeni tim novim strojevima, jer tu ima jako puno otpada, lista masline, grančica - naglašava.

Mato Čupić uspio je u svome masliniku riješiti i sva tri goruća problema koji muče sve ostale dalmatinske maslinare, a to su redoviti urod, navodnjavanje i pristup svakoj njivi. Uskom stazom, između visokih kamenih međa, malim gusjeničarom bez problema iznosi po osam gajba maslina. Postigao je i da mu masline, sorte oblica, za koju se smatra da ne rađaju svake godine, redovito donose obilan urod.

- Što se tiče oprašivača, to sam počeo raditi ima jedno 25 godina i svake godine idem po malo dalje i dalje. Postoje dobra 2 oprašivača za oblicu i to je levantinka kao prva maslina koja je dobar oprašivač i pendolino. Tako da na ovim područjima od kad su se počele unositi levantinke i pendolino masline rađaju svake godine - rekao je.

Visoko u planini Čupići imaju vlastiti izvor, koji ljeti zna presušiti, pa su izgradnjom vodosprema osigurali dovoljnu količinu vode za natapanje maslina , sustavom kap po kap. A da bi urod bio pravi nužna je i redovita gnojidba.

- Po mogućnosti u devetom mjesecu, kad počnu padati prve jesenske kiše, najbolja je to gnojidba za maslinu. Onda ima cijelih pola godine da bi to uzela. Njezina usta su daleko od korijena masline i mora se to gnojivo razbacivati dalje od korijena masline i onda ona to uzima 6-7 mjeseci da bi bila sprema prilikom cvatnje, da ima ono što joj treba - naglašava Mato.

Kao što je Mato zaljubljen u svoje masline, njegov susjed Mario, isto Čupić, koji je u svojoj obitelji već treća generacija vrhunskih vinara, takav osjećaj gaji prema lozi i vinima. Pa je i vino od vrhunske dubrovačke malvazije nazvao Inamuran, što znači zaljubljen.

- Točno tako. Naše vino Inamuran to je od sorte dubrovačka malvazija. To je revitalizirana sorta koja se u Konavle vratila u punoj snazi, a u prijašnje vrijeme se proizvodila upravo ovako na ovim pergolama u dubrovačkom dijelu, a naravno da joj je srce u Konavlima. Posebna po tom položaju gdje se uzgajala, pri stranama kako se u nas kaže, u brdu, gdje su dosta bili dobri uvjeti. Cijeli dan u suncu i još jedan, u današnje vrijeme posebno važan čimbenik, je kvaliteta vode. Mi imamo ovdje jako kvalitetnu vodu i par izvora u neposrednoj blizini - govori Mario Čupić, vinar.

Mario Čupić školovani je vinar i smatra da njegova vinarija Damarius predstavlja savršenu simbiozu višestoljetne konavoske tradicije i iskustva, modernih tehnika i tehnologija, ali i upornosti, volje i truda stalno biti s lozom i vinom.

- Imamo problem nedostatka radne snage, a prije je u Konavlima bilo i puno više djece, moderni način života je to reducirao na dvoje troje djece. Ja imam dva sina koji su eto, svom srećom, zainteresirani da nastave ovu našu tradiciju - naglasio je Mario.

I vinari i maslinari s istoka Konavala nemaju, kažu, nikakvog problema s plasmanom svojih proizvoda, jer kupci prepoznaju kvalitetu. I zaključuju:

Ova godina je bila za poželjeti. Jedna od boljih godina i nadamo se ovogodišnjem vinu da će biti izrazito vrhunske kvalitete. Voljeli bi da bude što više ovakvih godina, naglasio je Mario za Plodove Zemlje.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.