2 min. čitanja

U Labinu se grade dva šoping centra, a u Istri već sada uvelike fali radnika

U Labinu se grade dva šoping centra, a u Istri već sada uvelike fali radnika
Foto: Unsplash

LABIN - Već sada je problem naći radnike u turizmu, ali i u drugim djelatnostima. Gdje naći radnike za nove šoping centre?

U Labinu se grade dva nova šoping centra, jedan na mjestu bivše Tvornice 'Rade Končar' i drugi na ulazu u Labin.

Prvi najavljuje zapošljavanje 50 radnika, a drugi stotinjak. Završava se i Dom za starije koji će svoja vrata, kao i šoping centri, otvoriti sredinom godine. Svi zajedno trebali bi zaposliti dvjestotinjak radnika.

Pred vratima je i nova turistička sezona u kojoj ni do sada nije bilo dovoljno sezonske radne snage, ni s domaćeg, a pogotovo lokalnog tržišta rada, prenosi portal Labinština.info.

Odakle novi radnici? Investira li se bez planiranja kadrova, treba li više stipendirati, planirati i školovati u skladu s realnim potrebama gospodarstva, kakva je perspektiva? Naime, nedostatak radnika jedan je od najvećih problema hrvatskih poslodavaca.

Nije problem samo nedostatka radnika u turizmu, sve veći broj poslodavaca i izvan ove djelatnosti pribjegava uvozu radne snage iz BiH, Srbije, pa i prekooceanskih zemalja.

Činjenica je da je nemoguć napredak gospodarstva bez odgovarajućih radnika, no važno je voditi računa o kvaliteti, ne samo o kvantiteti. Kad je turizam u pitanju, zadnje dvije godine nije se gledala kvaliteta, već isključivo broj, jer se nije imalo vremena baviti kvalitetom.

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, kaže da su zakazale državne institucije.

Danas sve manje domicilnih radnika želi sezonski raditi u turizmu jer su uvjeti rada teški, a plaće značajno zaostaju za plaćama na istim poslovima u zapadnoeuropskim zemljama.

- U Austriji, Njemačkoj, Irskoj ili Italiji radnici na istim poslovima u turizmu imaju dva pa čak do četiri puta veća primanja nego što imaju u Hrvatskoj. Ne čudi zato da su mnogi, čak i stalni radnici, odselili u susjedne nam zemlje i tamo rade. Kada se uzme u obzir da su im naši poslodavci nudili čak i poticajne otpremnine čim su prešli 50. godinu, jer su već bili "stari" i "neproduktivni", po njihovom mišljenju. Često razmišljam što je bilo u glavama tih poslodavaca koji su ostvarivali enormne prihode i dobiti, a nisu htjeli povećavati plaću. Ne mogu to shvatiti, jer svatko tko je imao zrna soli u glavi znao je da će čim uđemo u EU i čim se radnici budu mogli kretati unutar EU otići tamo gdje će ih više platiti - kaže Cvitić.

PROČITAJTE JOŠ:

Najtraženiji u 2022. bili su prodavači, konobari, kuhari, skladištari, ali i knjigovođe
Potražnja na hrvatskom tržištu rada na povijesno je najvišim razinama, a najtraženiji su radnici nižih kvalifikacija te onih sa srednjom stručnom spremom. Najveći deficit postoji u trgovini i ugostiteljstvu, ali nedostaju također knjigovođe. Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za 2022. poka…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.