2 min. čitanja

Najtraženiji u 2022. bili su prodavači, konobari, kuhari, skladištari, ali i knjigovođe

Najtraženiji u 2022. bili su prodavači, konobari, kuhari, skladištari, ali i knjigovođe
Foto: pixabay

ZAGREB - Potražnja na hrvatskom tržištu rada na povijesno je najvišim razinama, a najtraženiji su radnici nižih kvalifikacija te onih sa srednjom stručnom spremom. Najveći deficit postoji u trgovini i ugostiteljstvu, ali nedostaju također knjigovođe.

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za 2022. pokazuje da je potražnja za radom u odnosu na 2021. porasla za čak 26 posto, dok je u odnosu na pretkriznu 2019. ukupan broj internetskih oglasa bio viši za 32,3 posto. To upućuje da je potražnja na hrvatskom tržištu rada na povijesno najvišim razinama, objavio je Ekonomski institut Zagreb.

Kako je istaknuto u objavi na internetskoj stranici EIZ-a, kao i ranijih godina, najveći doprinos godišnjem rastu potražnje imali su oglasi u kojima se traže radnici nižih kvalifikacija te oni sa srednjom stručnom spremom, dok je potražnja za zaposlenicima s visokom stručnom spremom doprinijela sa svega 2,4 postotna boda rastu ukupnog broja oglasa, koji je iznosio 12,1 posto.

Među pet najtraženijih zanimanja bili su prodavači, konobari, kuhari, skladištari i knjigovođe, piše Hina, a prenosi tportal.hr.

Pritom, najveći doprinos ukupnom godišnjem rastu potražnje za radom zabilježili su oglasi u kojima se traže prodavači, skladištari, knjigovođe, konobari, hotelijeri/ugostitelji i referenti, dok su se među vrlo rijetkim negativnim doprinosima pronašli programeri, građevinski radnici, stolari i zidari, naveli su iz EIZ-a.

U 2022. godini zabilježeno je i veće povećanje broja ugovora na određeno u odnosu na ugovore na neodređeno, što je dovelo do toga da je udio ugovora na određeno u godinu dana ostao gotovo nepromijenjen, s 46,2 smanjio se na 46,1 posto svih oglasa, ali je broj oglasa s ugovorima na neodređeno zabilježio smanjenje udjela na 43,7 posto ukupnih oglasa u usporedbi s 44 posto u 2021. godini, zamijetili su analitičari EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslodavci u turizmu ne mogu naći nikoga, a nezaposlenih je najviše na – jadranskoj obali | | Morski HR
Stopa nezaposlenih na Jadranu je u prvom tromjesečju ove godine bila gotovo tri puta veća nego u Gradu Zagrebu. Poslodavci u turizmu najveći ‘bazen’ za pronalazak radne snage imaju zapravo u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.