3 min. čitanja

U Karlobagu održana Konferencija o buri: "Lani je ovdje svaki treći dan bio ograničen promet!"

U Karlobagu održana Konferencija o buri: "Lani je ovdje svaki treći dan bio ograničen promet!"
Foto: Wikimedia

KARLOBAG - U petak je u Kapucinskom samostanu u Karlobagu održana konferencija o buri na kojoj su najveći hrvatski stručnjaci za buru objasnili fenomen ovog vjetra koji je karakterističan za Hrvatsku, odnosno koji puše samo na istočnoj obali Jadrana.

Karlobag je ciljano odabran kao domaćin konferencije o buri jer je teren oko Karlobaga za oko 12 posto viši od ostalih podvelebitskih mjesta, a njegova obala ujedno prati planinski masiv Velebita, što znači da za planinsku atmosfersku Karlobag ima preferirani tzv. donji rubni uvjet za postizanje loma atmosferskih planinskih valova.

Konferenciju su uvodnim pozdravnim govorima otvorili ličko-senjski župan Ernest Petry koji je prisustvovao u pratnji zamjenice Jasne Orešković Brkljačić te načelnik Općine Karlobag Boris Smojver, dok su predavanje o buri vodili stručnjaci za buru prof. dr. sc. Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka na PMF-u, dr. sc. Ivan Toman s Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru, mag. phys. geophys. Petar Golem sa Zavoda za mehaniku fluida na FSB-u, doc. dr. sc. Željko Večenaj s Geofizičkog odsjeka na PMF-u te pročelnik HGSS-a Gospić Josip Brozičević koji je kroz konkretnu studiju slučaja prezentirao iskustveni prikaz bure.

- Na ovom području prošle godine od 365 dana, 132 dana je bilo ograničenje cestovnog prometa, odnosno ograničenje je bilo svaki treći dan što je dokaz koliko bura često puše na karlobaškom području , a u zimskom razdoblju nakon listopada, studenog i prosinca, mjesec koji je imao najviše ograničenja je kolovoz, pa samim tim i turisti u špici sezone mogu osjetiti njezinu jačinu - istaknuo je načelnik Boris Smojver.

Župan Ernest Petry osvrnuo se na rasprostranjenost Ličko-senjske županije i istakao:

- Kroz današnju konferenciju putem koje ćemo saznati nove korisne informacije o buri s kojom živimo, želja nam je da kroz daljnju turističku ponudu imamo i dodatne benefite, s obzirom na to da se Ličko-senjska županija prostire na 10% teritorija Republike Hrvatske gdje imamo kombinaciju različitih klimatskih uvjeta, da kroz vjetrove koji pušu na našem području putem zdravstvenog turizma pokrenemo nove aktivnosti vezane za pojedina lječilišta gdje utjecaj vjetrova definitivno može koristiti za kvalitetu poboljšanja liječenja kod ljudi koji boluju od astme, bronhitisa i slično.

Ni bura nije mimoišla ovaj skup, jer je u Karlobagu počela puhati večer prije skupa. Konferencija se održala u organizaciji Općine Karlobag i pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KONFERENCIJA O BURI - U Karlobag stigli najveći hrvatski stručnjaci za fenomen ovog vjetra
U Kapucinskom samostanu u Karlobagu u ovim trenucima počinje konferencija o buri na kojoj će najveći hrvatski stručnjaci za buru objasniti fenomen ovog vjetra koji je karakterističan za Hrvatsku, odnosno koji puše samo na istočnoj obali Jadrana. Karlobag je ciljano odabran kao domaćin ko…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.