2 min. čitanja

U Gradu Hvaru održana panel rasprava o računalnoj sigurnosti i sigurnosti na Internetu

U Gradu Hvaru održana panel rasprava o računalnoj sigurnosti i sigurnosti na Internetu
Foto: Boris Kačan, PU splitsko-dalmatinska

Policijska uprava splitsko-dalmatinska nastavila je s provođenjem preventivnog projekta „SafetyNet-Bitka za sigurnost“ čiji prvenstveni cilj je informiranje građana o realnim opasnostima koje se pojavljuju na Internetu. U Gradu Hvaru, u utorak, 24. listopada 2023.g., održana je panel rasprava o računalnoj sigurnosti i sigurnosti na Internetu.

U panel raspravi sudjelovali su načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, Ivna Poljak Marunica, policijska službenica za kibernetičku sigurnost i Ilija Patrun, policijski službenik za poslove prevencije.

U Gradskoj loži održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Stari Grada Antonio Škarpa, gradonačelnik Hvara Rikardo Novak, načelnik općine Jelsa Nikša Peronja, članovi Vijeća za prevenciju Grada Hvara, načelnik Policijske postaje Hvar Jure Tadić i zamjenik načelnika Slavko Bubalo, te predstavnici obrazovnih institucija na otoku Hvaru.

Nakon uvodnih riječi načelnika Slobodana Marendića o preventivnom projektu i razlozima zbog kojih je Policijska uprava splitsko-dalmatinska intenzivirala informiranje o sigurnosti na Internetu, razgovaralo se o različitim vrstama računalnih prijevara, te kako se zaštititi na Internetu. Na zanimljiv način, kroz primjere iz prakse, Ivna Poljak Marunica objasnila je što je potrebno kako bi mogli na siguran način obavljati kupovinu, ali i na što treba posebno pripaziti kada obavljamo na Internetu druge svakodnevne poslove. Policijski službenik Ilija Patrun istakao je kako je naš fokus zaštita djece na Internetu i edukacija o negativnim pojavnostima, te da se te aktivnosti kontinuirano nastavljaju, uz informiranje odraslih koji danas sve više vremena provode na Internetu.

Načelnik Slobodan Marendić naglasio je kako je cilj ovog projekta bio da se građani informiraju i više pozornosti i vremena obrate na svoju sigurnosti u virtualnom svijetu. „Danas smo samo jedan klik daleko od moguće prijevare. Dobijete oglas na mobitelu dok ste na sastanku, u kojem vam nude odličnu kupovinu, a ponuda ističe uskoro, a vi ste sigurno blizu toga da kliknete ne razmišljajući. Upravo tu je zamka za koju želimo da znate i da razgovaramo o negativnim iskustvima u cilju zaštite ostalih građana. Znanjem o problemu osvijestit ćemo naše ponašanje,biti ćemo oprezniji, ali i skinuti stigmu s prevarih da se to događa samo nepametnim ljudima“ naglasio je načelnik Marendić na kraju zahvalivši se svima na vremenu i trudu koji je uložen u organizaciju ovog događaja.

Podsjećamo Policijska uprava splitsko-dalmatinska započela s provođenjem preventivnog projekta "SafetyNet-Bitka za sigurnost" kako bi građani Splitsko-dalmatinske županije dobili dobre i kvalitetne informacije o zaštiti na Internetu, a time utjecali i smanjenje ove vrste kaznenih djela.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.