2 min. čitanja

U Dubrovniku 12. Međunarodna konferencija o antropološkoj genetici i forenzici

U Dubrovniku 12. Međunarodna konferencija o antropološkoj genetici i forenzici
Foto: Pixabay

DUBROVNIK – Međunarodna konferencija o antropološkoj genetici i forenzici u 12. je izdanju u četvrtak u Dubrovniku okupila oko 550 znanstvenika, liječnika i stručnjaka iz prestižnih europskih i svjetskih sveučilišta i institucija koji raspravljaju o forenzici i personaliziranoj medicini.

Konferenciju su organizirali Međunarodno društvo za primjenjene biološke znanosti ISABS, američka Mayo klinika i Specijalna bolnica Sv. Katarina. Predsjednik ISABS-a Dragan Primorac istaknuo je da će kongres prvenstveno odgovoriti kako će izgledati medicina budućnosti.

– Prije svega mislim na razvoj farmakogenomike, genske stanične terapije u liječenju niza degenerativnih bolesti i karcinoma. Budućnost medicine je izaći iz klišeja medicinske tradicije. Novi koncept je personalizirana medicina. Da prava terapija ide pravom pacijentu u pravo vrijeme, što možemo saznati analizom glikomike, genomike, proteomike i epigenomike, Oni koji to ne prihvate, neće biti konkurentni na svjetskom tržištu – rekao je Primorac.

U radu kongresa sudjeluju i tri nobelovca: Sir Richard Roberts, Thomas Südhof i Aaron Ciechanover, a Primorac je najavio kako će oni na kongresu raditi s dvjestotinjak studenata iz SAD-a, Europe i Hrvatske.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je da, osim razine znanstvene misli i novih dostignuća, kongres otvara priliku studentima za umrežavanje i nova iskustva.

– To je jako važno za mlade ljude. Posebno naglašavam forenziku, ali je i personalizirana medicina sve popularnija u svijetu i to je sigurno budućnost – rekao je Fuchs.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako su Policijska akademija i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić znanstvene institucije u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova.

– Možda je manje poznato da te ustrojstvene jedinice MUP-a imaju znanstvene licence, a u smislu forenzike Centar ‘Ivan Vučetić’ ima važnu ulogu. Načelnica je članica Američke akademije za forenziku. Tu smo u samom svjetskom vrhu i svakako smo predvodnik u ovom dijelu Europe – izjavio je Božinović.

U suradnji s Američkom akademijom za forenzične znanosti na konferenciji se raspravlja o novim oblicima liječenja karcinoma, farmakogenomiku, translacijskoj i personaliziranoj medicini, genskoj i molekularnoj terapiji i dijagnostici, regenerativnoj medicini i primjeni matičnih stanica u liječenju kao i o drugim dosezima suvremenih znanstvenih istraživanja, javlja HRT.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.