1 min. čitanja

U CIJELOJ EU Zaštićen istarski ovčji sir, slijede li kobasice, tartufi i rakija?

U CIJELOJ EU Zaštićen istarski ovčji sir, slijede li kobasice, tartufi i rakija?
Foto: Glas Istre/Mislav Klanac

Istarski ovčji sir” odnosno „Istrski ovčji sir” službeno je upisan u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 10. prosinca 2025. godine.

Ovime je ovaj tradicionalni proizvod postao zaštićen na području cijele Europske unije, čime se dodatno potvrđuje njegova kvaliteta, autentičnost i duboka povezanost s istarskim podnebljem.

Uz najnoviji istarski ovčji sir, do sada su zaštićeni i istarski pršut, istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, istarski med, meso istarskog goveda – boškarina te momjanski muškat.

Zaštita ovčjeg sira nije kraj, dapače, najavljuje se nastavak aktivnosti na zaštiti novih proizvoda.

U završnoj su fazi, prije svega istarska kobasica, a potom slijede bijeli i crni istarski tartuf te istarska jaka alkoholna pića, odnosno tradicionalne rakije.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.