Istarski ovčji sir” odnosno „Istrski ovčji sir” službeno je upisan u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 10. prosinca 2025. godine.
Ovime je ovaj tradicionalni proizvod postao zaštićen na području cijele Europske unije, čime se dodatno potvrđuje njegova kvaliteta, autentičnost i duboka povezanost s istarskim podnebljem.
Uz najnoviji istarski ovčji sir, do sada su zaštićeni i istarski pršut, istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, istarski med, meso istarskog goveda – boškarina te momjanski muškat.
Zaštita ovčjeg sira nije kraj, dapače, najavljuje se nastavak aktivnosti na zaštiti novih proizvoda.
U završnoj su fazi, prije svega istarska kobasica, a potom slijede bijeli i crni istarski tartuf te istarska jaka alkoholna pića, odnosno tradicionalne rakije.
J.T.
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev