1 min. čitanja

U Brodosplitu započela gradnja novog broda za krstarenja polarnim područjima

SPLIT – U Brodograđevnoj industriji Split na stroju za rezanje limova započela je danas obrada čelika za Novogradnju 485. Riječ je o izgradnji broda za krstarenja polarnim područjima ugovorenog za nizozemsku tvrtku Oceanwide Expeditions.

– Prvi brod je ponos škvera, napravljen tijekom restrukturiranja i novim softverskim alatom. Naime, prvi smo u niši polarnih kruzera, u klasi ‘LR PC6’ izašli s tim brodom, a napravljen je u roku i kvalitetno i u budžetu i to je rezultiralo još jednom narudžbom. Završetak gradnje predviđen je za arktičku sezonu 2021. godine. U planu nam je predati ga čak nešto i ranije. Zarada na ovom brodu trebala bi biti oko 10 posto njegove vrijednosti, rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Na svečanosti su prisustvovali Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarstva i Ruđer Friganović direktor Hrvatske brodogradnje-Jadranbrod te brojni predstavnici naručitelja i partneri u gradnji.

Nakon primopredaje ‘Hondiusa’ u svibnju ove godine upriličeno je potpisivanje ugovora za gradnju još jednog broda istih dimenzija, takozvani „sistership“ za istog naručitelja, čime je nizozemska tvrtka na najbolji mogući način iskazala svoje zadovoljstvo kvalitetom rada u Brodosplitu i završetkom izgradnje brodova u ugovorenim rokovima.

– Kada smo se odlučili izgraditi ovakav brod, niti jedno brodogradilište u Nizozemskoj i Njemačkoj mi nije moglo dati garanciju da će brod biti završen u onom roku, u kojemu mi to želimo. Zbog toga smo se obratili menadžmentu splitskog škvera, koji je prihvatio naše rokove gradnje i garantirao kako će brod biti dovršen na vrijeme. I ispoštivali su sve ono što je dogovoreno. Gradnja ovakvog broda nije laka, ali suradnjom našeg tima stručnjaka i stručnjaka iz splitskog škvera, brod je izgrađen u ugovorenom roku. Zato sam odlučio da ćemo i drugi brod graditi u Splitu, istaknuo je na primopredaji u svibnju Wijnand van Gessel, vlasnik tvrtke Oceanwide Expeditions.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.