2 min. čitanja

Tvrtka za uzgoj lososa mora platiti veliku kaznu zbog utapanja zaposlenika

Tvrtka za uzgoj lososa mora platiti veliku kaznu zbog utapanja zaposlenika
Foto: Unsplash

INVERNESS - Tvrtka za uzgoj lososa kažnjena je s 800.000 funti jer se zaposlenik utopio nakon pada u more tijekom prijevoza brodom.

Škotska tvrtka Mowi Scotland Limited, sa sjedištem u Rosythu, izjasnila se krivom za kršenje zdravlja i sigurnosti na sudu u Invernessu.

Dok se kretao između dva plovila 58-ogodišnji Clive Hendry pao je s ljestvi u more 18. veljače 2020. u Ardintoul Pointu, u Loch Alshu.

Hendry, pomoćnik upravitelja u Ardintoulu, bio je teško ozlijeđen i unatoč tome što mu je kolega dodao prsluk za spašavanje, nije se uspio spasiti. Izvučen je iz mora, ali ga nisu mogli oživjeti, prenosi The Ferret.

Istraga Hendryjeve smrti koju je provela Agencija za pomorsku i obalnu stražu otkrila je da tvrtka Mowi "nije napravila odgovarajuću procjenu rizika, nije održavala sustave rada i nije osigurala zaposlenicima potreban nadzor".

Njegova partnerica s kojom je bio 28 godina, Catriona Lockhart, izašla je iz sudnice dok su odvjetnici Mowi Scotlanda pružali svoje argumente.

- Užasno sam shrvana što to moram ponovno proživjeti, samo sjediti i ponovno slušati sve propuste - rekla je za BBC. Dodala je da ne postoji dostatna kazna i da u ovome nema pobjednika, samo gubitnika.

Lockhart, koja također vodi građanski postupak, rekla je da će nastaviti s kampanjom za bolju sigurnost na uzgajalištima ribe.

Od ovog incidenta tvrtka je uvela nove procjene rizika i uvela u praksu sigurne sustave rada.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Rast potrošnje proizvoda ribarstva i akvakulture
Ministarstvo poljoprivrede provelo je novo istraživanje o potrošnji proizvoda ribarstva i akvakulture u Hrvatskoj za 2020. i 2021. godinu s ciljem utvrđivanja dostupnosti proizvoda ribarstva i akvakulture i potrošnje po glavi stanovnika, a podaci govore o trendu rasta. Kako bi se izračunala potrošn…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.