1 min. čitanja

Rast potrošnje proizvoda ribarstva i akvakulture

Rast potrošnje proizvoda ribarstva i akvakulture
Foto: Arhiv

Ministarstvo poljoprivrede provelo je novo istraživanje o potrošnji proizvoda ribarstva i akvakulture u Hrvatskoj za 2020. i 2021. godinu s ciljem utvrđivanja dostupnosti proizvoda ribarstva i akvakulture i potrošnje po glavi stanovnika, a podaci govore o trendu rasta.

Kako bi se izračunala potrošnja po glavi stanovnika, izračunata je dostupna ponuda proizvoda koja je podijeljena s brojem stanovnika, uzimajući u obzir sve dostupne podatke, preciznu destinaciju proizvoda i potrošnju stranih turista. Naime, imajući u vidu značajan broj godišnjih posjetitelja u Republici Hrvatskoj, procijenjena je potrošnja stranih turista za navedene godine te je ista oduzeta od ukupne dostupne neto ponude i nije uzeta u obzir prilikom izračuna potrošnje proizvoda ribarstva hrvatskog stanovništva.

Unatoč padu dostupne ponude u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu, u 2021. godini ponuda proizvoda ribarstva i akvakulture raste te je s 88,8 tisuća tona za gotovo 13,7% viša u odnosu na 2020. godinu i za gotovo 20% viša u odnosu na ponudu u 2018. godini. Kada je riječ o 2020. godini, ponuda je iznosila više od 78 tisuća tona i u odnosu na 2018. godine ipak je bila veća za 5,8 %.

Potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika (per capita) u Republici Hrvatskoj iznosila je u 2020. godini 19,30 kg per capita, a u 2021. godini 22,90 kg, što predstavlja zaista značajno povećanje, osobito u odnosu na 2018. godinu kada je potrošnja iznosila 18,06 per capita. Pri navedenom važno je istaknuti da je tijekom 2020. godine porastao ulaz sirovine u prerađivačke objekte radi veće potražnje za konzerviranim proizvodima kao izravna posljedica provođenja mjera uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19 i djelomičnog zatvaranja HOREC-a sektora.

Cjelokupna analiza nalazi se OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.