2 min. čitanja

Turistički svibanj na Kvarneru i riječkom području bolji čak 25 posto od prošlogodišnjeg!

Turistički svibanj na Kvarneru i riječkom području bolji čak 25 posto od prošlogodišnjeg!
Foto: TZ Kvarner

RIJEKA - Na području Primorsko-goranske županije u svibnju je ostvareno više od 880 tisuća noćenja, što je 25% više od svibnja prošle godine te 16% više od svibnja 2019. godine. Od siječnja do svibnja ostvareno je 1,8 milijuna noćenja što je porast od 20% u usporedbi s 2022. godinom te 16% u usporedbi s 2019. godinom.

- Predsezona je bila iznimno dobra. Kvarner i Hrvatska nastavljaju biti tražene i „in“ destinacije. Vidimo to i iz podataka tijekom produženih vikenda u travnju i svibnju. Primjerice u svibnju su u Njemačkoj i Austriji, uz Praznik rada, bila još 2 vjerska blagdana (Uzašašće i Duhovi), u Mađarskoj i Poljskoj Duhovi, dok se u Sloveniji Praznik rada tradicionalno obilježava tijekom dva dana (1.5.-2.5.). Potražnju za regijom od početka godine potvrđuju nam i naši partneri i posjetitelji tijekom sajamskih nastupa, primjerice na ITB-u u Berlinu se tražio krevet više bez obzira na cijenu. Na regiji smo osmislili dobre motive dolaska na destinaciju, a rad na podizanju kvalitete se isplatio budući da i dalje vlada vrlo veliki trend potražnje za smještajem s 5 zvjezdica koji je u prvih pet mjeseci ostvario gotovo pa duplo više noćenja i prometa nego li rekordne 2019. godine - izjavila je direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

U svibnju najviše noćenja ostvareno je na otoku Krku, Cresko-lošinjskim otocima, Opatijskoj rivijeri i Crikveničko-vinodolskoj rivijeri. Prema vrsti smještaja, najveći broj noćenja ostvaren je u obiteljskom smještaju, slijede hoteli pa kampovi. Smještaj s 4 i 5 zvjezdica bio je najtraženiji, u usporedbi sa svibnjem 2022. godine objekti s 5 zvjezdica ostvarili su 20% više noćenja, a objekti s 4 zvjezdice 25% više noćenja.

Najbrojniji gosti u svibnju na području Primorsko-goranske županije bili su gosti iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije. Najveće poraste u broju noćenja u usporedbi s prošlom godinom ostvarili su gosti iz Njemačke (59% više), zatim Poljske (59% više) i Mađarske (58% više noćenja).

Ukupni turistički promet od siječnja do svibnja 2023. godine

Od siječnja do svibnja, najposjećenije subregije bile su otok Krk, Opatijska rivijera, Cresko-lošinjski otoci, a slijede ih Riječki prsten, Crikveničko-vinodolska rivijera, otok Rab i Gorski kotar. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Hrvatske, Austrije, Slovenije i Italije. Svih 5 tržišta ostvarilo je poraste u broju noćenja u usporedbi s 2022. godinom, a prednjače gosti iz Njemačke s 40% više noćenja nego lani, ali i 2019. godine.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.