5 min. čitanja

Turist iz Njemačke uputio ozbiljne kritike Zadru: "Apsolutno nepripremljen grad, hrvatski turizam je na razini kokošarenja!"

Turist iz Njemačke uputio ozbiljne kritike Zadru: "Apsolutno nepripremljen grad, hrvatski turizam je na razini kokošarenja!"
Foto: Morski HR

ZADAR - Nakon našeg teksta o katastrofalnom pristaništu za gliser hitne pomoći koji pacijente prevozi s obližnjih otoka, javio nam se turist koji često putuje svijetom, a ove godine odlučio je s obitelji obići Zadar. Podijelio je s nama svoje dojmove, koji nisu nimalo lijepi. Više su ga puta, kaže nam, pokušali prevariti lošom ili neizvršenom uslugom, a sve je morao plaćati prilično skupo. Novac, kaže, nije nikakav problem, samo da je za njega dobio uslugu koja je tom novcu primjerena.

- Mi smo ove godine na odmoru u Zadru i nikad više. Apsolutno nepripremljen grad, bezobrazno skup bez osnove (ako nešto jako skupo prodajete, trebali bi pružiti adekvatnu uslugu i npr. čitave a ne poderane suncobrane, a ako prodajete izlet na Kornate s ulaznicama za Kornate a ne samo obići 2 otočića i još puno toga). U pekarnicama rade stranci koji ne govore hrvatski, dvorišta kuća koje iznajmljuju su neuređena, na vrlo malo plaža ima hlada itd. - krenuo nam je opisivati svoje dojmove.

Cijene kao u Veneciji

- S obitelji sam odsjeo u Boriku (turističkom naselju pored centra Zadra) u privatnom apartmanu. Apartman je nov i na njega nema zamjerki. Međutim, okućnica je tragedija (kuća ima nešto između vrta i voćnjaka) ali domaćini nisu bili u stanju ni pomesti a kamoli urediti da bi ga turisti mogli koristiti. Imaju lijep hlad ispod razgranatog kivija koji oni koriste, ali je jako neuredno. Nije puno bolje ni u ostatku Borika. Imam osjećaj da su naši iznajmljivači bili težaci, pa su tek početnici u ovoj priči, kao i susjedstvo.

Sutra idemo doma, bili smo tjedan dana tu. Bio sam prije poslovno u Zadru, ali nisam očekivao ovoliko neprofesionalnosti u turizmu. Stari grad Zadar je prelijep (za to ne trebaju današnji stanovnici sebi prepisivati zasluge), međutim ugostitelji u njemu su užasni, cijene su kao u Veneciji (mesna plata za 2 osobe  350kn, osmina pizze 25kn iako piše četvrtina, sladoled 15 kn kugla (2EUR), rijetkost ga je u Njemačkoj pronaći po toj cijeni i još jako puno toga, ne da mi se navoditi više cijena) - pojašnjava.

Da se razumijemo, meni doista nije problem to platiti ali ako mi nešto skupo naplatiš onda mi i pruži kvalitetnu i adekvatnu uslugu. Kao pozitivan primjer bih naveo restoran Mijo u Boriku, pristojne cijene i jako uslužno osoblje.

Posebna priča je plaćanje u EUR i prijevare u mjenjačnicama. Na kiosku Tiska stoji da EUR mijenjaju po 7,445 a kada dođete promijeniti onda dobijete 7,23 jer vam naknadno naplate proviziju. Išli smo gledati utakmicu Hajduka na Kolovarama, i jedino je u 2 kafića to bilo moguće. Caffe bar u kojeg smo ušli opasan po djelatnike i goste (na 35-36C niti jedna klima ne radi a u zatvorenom i ostakljenom prostoru, gdje se nalazi TV nije moguće otvoriti niti jedno staklo). Sauna je nula za taj prostor - ogorčeno prepričava svoje iskustvo.

Izlet na Kornate iz Zadra je čista prijevara

- Izlet na "Kornate" je posebna priča i čista prijevara. Akviziter (podaci agencije poznati redakciji) nas je prevario jer smo ga pitali izlet za 7 odraslih osoba + 5 djece, i ona nam je rekla da je brod za sutra pun ali da brod prekosutra ide u Kornate i da na njemu ima mjesta, te da putovanje s brodom i ulaznicom za NP Kornate, košta 330 kn.

Pristali smo, međutim "problemi" su počeli na samom početku. Sastanak je bio kod jedne konobe, gdje je ona rekla da tu ostavimo aute, da bi vlasnik konobe poslijepodne bio bijesan što smo parkirali na njegovom parkingu. Dok su svi brodovi već bili naveliko isplovili, naš brod je u 9h još uvijek na mulu kod Morskih orgulja, čekao nešto. Vlasnik agencije je odmah na ulazu na brod pokupio tzv. karte, tako da nama nije ostao nikakav primjerak te uplatnice. Na brodu nema intereneta (tj. za turiste ne funkcionira), brod nas je odvezao do sjevernog ulaza u NP Kornate, gdje smo obišli 2-3 otoka na sjevernom ulazu, prošli ispod križeva preminulim vatrogascima, i odveo nas na kupanje u jednu uvalu na području Telašćice. Nakon kupanja, obrok na brodu je bio OK, s dosta hrane (na taj dio nema zamjerke), i povratak sa stajanjem u Kukljici, te potom povratak u Zadar. Kada smo pitali tipa na brodu zašto ne idemo u NP Kornati, on nam je rekao da brod nikad ne ide u NP Kornate...

Uglavnom, izlet koji smo platili, nismo dobili (7 odraslih osoba + 5 djece). Osoba koja nam je prodala taj izlet, je dočekala brod nakon dolaska, međutim vlasnik ni posada ju nisu pitali ništa o tome - pojašnjava.

Turistički brodovi u uvali Telašćica koja najčešće za turiste iz Zadra "glumi" Kornate

Jedini hlad na zaradskim plažama morate platiti, iako se radi o pomorskom dobru!

- Plaže u području Borika i Dikla ako imate dijete, možete zaboraviti, hladovine ni za lijeka, nešto na području hotelskog naselja Borik ali na plaži Uskok i prema rtu Puntamika, u narednih 50-ak godina možda tamarisi i narastu da mognu praviti hlad. Nakon tih iskustava smo se odlučili otići do turističkog naselja Punta Skala, i tamo su plaže OK. Ali kao i sve u Hrvatskoj ima ALI. Ulaz na plažu kod bara Zanzibar košta 40kn po osobi + ležaljke 50kn po komadu. Za ležaljke mi je normalno, u hladu su i tu nema prigovora. ALI plaža je pomorsko dobro i ono bi trebalo biti javno dobro, tj. da ga mogu koristiti svi. Dečki na ulazu su korektni. Nakon 200-tinjak metara te plaže, dočekuje vas nova ograda gdje se od vas očekuje da i na plažu Falkensteiner beach platite ulaz koji košta 50 tak kn - kazuje nam ogorčeno i šalje fotografije ograđenog pomorskog dobra.

- Naravno Falkensteiner može raditi što hoće jer HR vlast baš briga za svoje građane. Po meni je ovo moderna i tiha okupacija na djelu - tvrdi on.

Zaključano i ograđeno pomorsko dobro - Foto: Čitatelj

- Ja živim u Njemačkoj a godišnje odmore provodim u Hrvatskoj, pitanje je koliko još dugo. Jako puno putujem po svijetu i nije samo hrvatska obala lijepa ali zato je jako skupa.  Razumijem da je sve poskupilo ali u Hrvatskoj je problem odnos prema gostu i omjer uloženog i dobivenog. Još nešto bih dodao, za najam tjedan dana dobrog apartmana u Hrvatskoj, ja u Njemačkoj platim najam stana 1-1,5 mjeseci. To vaši iznajmljivači ne žele znati.

Ima toga još. Nažalost HR turizam je još uvijek na nivou kokošarenja (čast iznimkama). Ovo je prava HR tragedija koja se ne rješava - zaključuje naš sugovornik.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.