1 min. čitanja

“TRAŽIMO SKLATA” Hrvatski znanstvenici prikupljaju informacije o ovoj životinji

“TRAŽIMO SKLATA” Hrvatski znanstvenici prikupljaju informacije o ovoj životinji
Foto: Screenshot

Znanstvenici s Instituta za oceanografiju iz Splita, Svjetskog fonda za prirodu (World Wildlife Fund) i portala Podvodni.hr objavili su anketni upitnik čija je svrha prikupljanje informacija o slučajnim ulovima ili uočavanjima sklata.

Sklat sivac je hrvatski naziv za vrstu morskog psa čiji je znanstveni naziv Squatina squatina. U prošlosti je ova vrsta bila široko rasprostranjena u Sredozemnom moru no uslijed intenzivnog ribolova, populacije sklatova su značajno smanjenje na cijelom području njegova rasprostranjena te je prema IUCN-ovoj klasifikaciji ova vrsta ocijenjena kao KRITIČNO UGROŽENA. Specifičan način života, dugotrajan reproduktivni ciklus te mali broj potomaka ovu vrstu čine izuzetno osjetljivom na ribolovni pritisak te je njen dugoročni opstanak neizvjestan.

U Jadranskom moru ova vrsta je sve do sredine prošlog stoljeća bila relativno uobičajena. Danas je situacija drugačija te je sklat nestao na velikom dijelu područja gdje je prije obitavao, a prema dostupnim podacima, manja populacija još uvijek je prisutna na širem području Zadarskog i Šibenskog arhipelaga.

Kako bi dobili što detaljniji uvid u njegovu trenutnu rasprostranjenost, znanstvenicima su potrebne informacije o njegovoj pojavnosti, u čemu možete pomoći ispunjavajući upitnik koji se nalazi OVDJE.

D.G.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.