2 min. čitanja

IZNIMNO RIJEDAK NALAZ Ribar ulovio i pustio strogo zaštićenog sklata: “Prvi put smo ga vidjeli u životu”

IZNIMNO RIJEDAK NALAZ Ribar ulovio i pustio strogo zaštićenog sklata: “Prvi put smo ga vidjeli u životu”
Foto: Čitatelj

RIVANJ – Dva ribara slučajno su ulovila vrstu o kojoj ništa nisu znali. Prateći nedavne članke na našem portalu, shvatili su da se radi o iznimno rijetkom i zaštićenom morskom psu sklatu, pa su životinju živu i zdravu, pustili natrag u more. Primjer je ovo koji pokazuje koliko je važna suradnja ribara, znanstvenika i medija u spašavanju ugroženih vrsta.

– Slučajno smo u mrežu ulovili sklata prije par dana, u kanalu između Rivnja i Mulina na Ugljanu, na dubini 15-17m. Riba je bila 30-ak cm duljine i živu i zdravu smo je vratili u more – govore nam dvojica iskusnih ribara i prijatelja, koji za ovu priliku ne žele svojim imenom izlaziti u javnost, jer kažu, bitnija je poruka koju će poslati.

– Ulov smo upravo prijavili i Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a ovu vrstu smo vidjeli prvi put u životu.  Čak prijatelj, čovjek s otoka, koji radi na uzgajalištu tuna nije znao što je to, a zna puno i zajedno od malih nogu smo na moru i raznim alatima se služimo – kazuje nam ribar.

Na pitanje, kako su shvatili da se radi o sklatu, strogo zaštićenoj vrsti, odgovara:

– Odmah, jer sam prije par tjedana na vašem portalu pročitao neki članak na tu temu – kazuje nam i pokazuje snimku, na kojoj se vidi kako neozlijeđenu jedinku puštaju u more.

– U ovom slučaju radi se o jedinki staroj oko dva mjeseca, možda i manje. Iznimno su rijetki originalni nalazi poput ovog, a i njihova mrijestilišta u Jadranu su upravo predmet istraživanja – ispričao je za Morski HR morski biolog i patobiolog, ravnatelj je Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA i rukovoditelj Shark Tales pri National Geographic (Washington, D.C.) Andrej Gajić.

Službeno još nema informacija koliko ih je preostalo u Jadranu, no od stručnjaka doznajemo da ih ima svega nekoliko desetaka i njihov pronalazak je od iznimne važnosti za znanstvenu zajednicu.

Podsjetimo, prije dva dana stručnjaci iz Aquariuma u Puli su u akvatoriju Nacionalnog parka Brijuni vratili u more zaštićenu vrstu sklata sivca (Squatina squatina). Desetak dana prije je ribar iz Premanture na dubini od 23 m u svojim trostrukim mrežama stajaćicama za sipe na području rta Kamenjaka ulovio neozlijeđenu, mladu, juvenilnu jedinku (50-60 cm) “plosnatog morskog psa” za kojeg se ispostavilo da je kritično ugrožena vrsta. Životinja je potom dopremljena u Aquarium Pulu, gdje je pregledana i opet puštena u morske dubine.

Foto: Čitatelj

Radi se o kritično ugroženoj vrsti, a znanstvenici tvrde da je upravo ova vrsta morskog psa igrala važnu ulogu u povijesti hrvatskog ribarstva, njezino meso pomoglo je stanovništvu da preživi surovo podneblje i održi se na Jadranskoj obali. Njoj u čast nazvana je i vrsta mreže, a mnoge obitelji nosile su nadimak po ovoj ribi.

Jurica Gašpar

 

PROČITAJTE JOŠ:

Kritično ugrožena jedinka zaštićenog morskog psa kod Brijuna uspješno puštena u more
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.