2 min. čitanja

U potrazi za sklatom kartirali morska staništa otoka Molata

U potrazi za sklatom kartirali morska staništa otoka Molata
Foto: Udruga Sunce

MOLAT – Krajem svibnja i početkom lipnja ove godine provedeno je terensko istraživanje i kartiranje morskih staništa otoka Molata, sa svrhom očuvanja vrste morskog psa sklata. Snimalo se pod morem i iz zraka, no sklat nije pronađen.

U Jadranskom moru zabilježene su dvije vrste sklata, sklat sivac (S. squatina) i sklat žutan (S. oculata), manje učestala vrsta. Sklatovi su se nekoć lovili specijaliziranim mrežama nazvanim sklatare i bili su važne ciljane vrste na cijelom području Jadrana. Međutim, nakon 1960-ih njihov ulov je drastično pao.

Foto: WWF

Područje oko otoka Molata identificirano je kao potencijalno žarište vrste S. squatina, jer je tamo posljednjih godina najčešće viđen, a ponekad i ulovljen.

Udruga Sunce je u suradnji s WWF Adria te uz logističku podršku ronilačkog centra Draulik Milna provela istraživanje podmorja otoka Molata u periodu od 28. svibnja do 3. lipnja ove godine kako bi stvorili preduvjet za buduće praćenje stanja i donošenje mjera upravljanja stanišnim tipovima i vrstama (poput naselja cvjetnice Posidonia oceanica) kao i zaštitu ugroženih vrsta (poput morskog psa sklata Squatina squatina).

Foto: Livada morske cvjetnice posidonije/Udruga Sunce

Kartiranje staništa i vrsta provedeno je prema protokolima koji Udruga Sunce već godinama primjenjuje u terenskim istraživanjima. Ronioci rone u parovima, duž linijskog transekta, održavajući direktno iznad sebe ronilačku plutaču, na koju je privezan vodonepropusni spremnik u kojem se nalazi GPS uređaj.

Foto: Ronilac povlači ronilačku plutaču po granici staništa/Udruga Sunce

Tijekom zarona na pločice zapisuju podatke o tipu staništa, njegovom stanju, prisutnosti invazivnih i ugroženih vrsta. S obzirom da je cilj napraviti kartu što većeg područja, u istraživanju su korišteni i podvodni skuteri. A podaci su se prikupljali i iz zraka uz pomoć drona.

Posebno se obraćala pozornost na pješčana područja unutar livada s ciljem pronalaska sklata, a tijekom noći pregledavane su i pliće pješčane uvale.

Iako sklata nisu uspjeli pronaći i snimiti, zabilježeno je nekoliko vrsta hrskavičnjača i mozaici staništa pogodnih za njihovo razmnožavanje i razvoj. Iz Udruge Sunce ističu kako će ovo istraživanje biti podloga za uspostavu mjera za očuvanje sklata te prisutnih područja ekološke mreže važnih za očuvanje livada posidonije, grebena i morskih špilja.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.