3 min. čitanja

FOTO Festanjuli svetog Vlaha raznose proglas

FOTO Festanjuli svetog Vlaha raznose proglas
Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK - Festanjuli ili organizatori svjetovnog dijela feste svetoga Vlaha tradicionalno dolaze iz reda pomoraca i reda obrtnika. Ususret festi, koju će Dubrovčani sljedećeg tjedna proslaviti 1051. put - imaju pune ruke posla.

Jedan je pomorac, a drugi obrtnik - festanjuli svetoga Vlaha, ovih dana imaju puno posla. Proglas kojim pozivaju puk na festu raznose po svim župama dubrovačke biskupije. Danas su bili i kod dubrovačkog gradonačelnika.

Morali smo obići od Konavala, Primorje, Rijeku dubrovačku, Pelješac, sve do Ponikava. To smo odradili. Svugdje su nas stvarno lijepo primili, ugostili i počastili. Baš je lijepo bilo - rekao je kapetan Vlaho Milićević, festanjul.

Drugi festanjul, Mato Konsuo, kazao je da proglas treba još podijeliti po otocima - Kalamota, Lopud, Šipan, Mljet i Lastovo.

Kapetana Vlaha Milićevića vijest je zatekla na brodu, a kako nosi svečevo ime taj je blagdan oduvijek bio poseban.

- Ovo je najveća čast što sam mogao ju doživjeti u životu - rekao je kapetan Vlaho Milićević.

Uz 1051. festu dubrovačkog nebeskog zaštitnika, ove se godine obilježava 150. obljetnica prvog pisanog traga o festanjulima.

- Vjerujemo da je itekako bilo i prije da su festanjuli sudjelovali u organizaciji feste i da su bili festanjuli kao takvi. Festanjuli na neki način su doista institucija u našem gradu i oni uživaju veliki ugled - rekao je mons Ivica Pervan, rektor crkve sv. Vlaha.

Rektoru crkve svetoga Vlaha ovo je prva festa u toj ulozi.

- Kako se festa približava, ja sam sve opušteniji i opušteniji i svaki dan kažem - sveti Vlaho brini ti - dodaje Pervan.

Na brigu su mu prepušteni i vremenski uvjeti.

U Proglasu stoji da se već 1051. godinu ništa u Dubrovniku i okolici, na kopnu i moru, ne započinje i ne dovršava bez zaziva svetog Vlaha, prenosi Regionalni dnevnik.

Otvaranje Feste održati će se na Kandeloru 2. veljače, tradicionalno u 15 sati i 30 minuta ispred parčeve crkve. Središnje, svečano euharistijsko slavlje očekuje se na sam svečev blagdan u petak 3. veljače, s početkom u 10 sati ispred dubrovačke katedrale.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovnik objavio Program Feste svetog Vlaha, a blagdan će se slaviti i u Bruxellesu
Ovogodišnji Program Feste svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika počinje u ponedjeljak 23. siječnja 2023., a završava u nedjelju 5. veljače proslavom svetog Vlaha na Gorici. Kroz ova dva tjedna držat će se više od 40 različitih vjerskih i svjetovnih te prigodnih i tradicionalnih programa.…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.