2 min. čitanja

Tradicija pečenja ispod sansije, sača ili peke - Recepti dubrovačkog primorja

Tradicija pečenja ispod sansije, sača ili peke - Recepti dubrovačkog primorja
Foto: Katija Guljelmović

K'o i svake godine, po tradiciji, mater za Božić spravja sansiju (=peku). Jedan od razloga je i taj što se vatra od badnjeg jutra ne gasi a žara ima dovoljno. Opeka je dovoljno ugrijana i mogu reći da je to jedan od najvažnijih elemenata pri spravljanju sansije.

Netko je zove sać, neko peka. Mi smo vazda zvali sansija. Uglavnom se peče janjetina, odojak ili teletina. A patata (=krumpira) mora bit dovoljno da ne fali nikome. Sjećam se djetinstva gdje nismo baš imali u izobilju svega ko sto imamo danas pa bi mater znala rijet: “Jedite patate, da čega ćete se najesti!”

Na opeki moramo imati dovoljno drva koja činu žar i koja cemo po potrebi nadodavati iznad obruča koji je na saću.

Posolimo meso, u ovom slučaju odojak, oko 0,6 kg po osobi te stavi u nauljenu roštjeru.

Začinemo ga sa 2 do 3 ožice (=žlice) svinjske masti i stavimo na užarenu opeku.

Tom prilikom je ugodno osjetiti i čuti kako meso na masti počinje pucketati od silne vrućine.

Poklopimo kupolom i okolo stavimo žara.

Pečemo oko sat vremena ovisno o količini mesa. Nakon po ure (=pola sata) od početka pečenja ga okrenemo, vratimo pod kupolu i nadodamo žerave, ako treba.

U međuvremenu očistimo patate (oko 0.3 kg po osobi) posolimo ih i začinimo s grančicom ružmarina, stavimo dvije glavice luka prerezane popola.

Provjerimo meso i ako je gotovo, izvadimo ga u teću (=posudu) s poklopcem sa strane.

Stavimo začinjene patate u rostjeru (=pleh/plitku posudu za pečenje ili padelu) na masnoću koje je pustilo meso i vratimo pod kupolu peć.

Kad su patate gotove vratimo meso da ga jos malo prožme toplina i jelo je spremno za na trpezu.

Jako je važno nać mjeru za žar i vatru. To vam jednostavno u ričeti (=receptu) nitko nezna pojasnit.

Pravu ričetu za ukusno jelo čini iskustvo.

I tako, dođemo do svečane trpeze koju na Božić krasi šenica koju smo posijali na Sv.Luciju, ukrasivši je sa upaljenom svijećom. Nakon molitve domaćina , najslađi dio je gušati u ovom lijepom tradicionalnom jelu. Ovo jelo priprema se i klasično nedjeljom nakon Božića kada u kuću dolaze gosti.

I za kraj jedno ,malo i osobno promišljanje.

Svaka je kuća odavno imala popret (=ložište) i stari komin. Onda došlo neko ludo vrijeme da su se na istim mjestima učinili apartmani, a uništili popreti. A kako mi se čini, vjerujem da će se ubrzo umjesto apartmana ponovo vratiti popreti u trend.

Sretan i Blagoslovjen Božić i Nova 2026. godina svim čitateljicama i čitateljima našega Morskog HR!

Katija Guljelmović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.