2 min. čitanja

TKO JE UNIŠTIO VITRENJAK? Optužuju zadarsku vlast za pogodovanje lokalnom poduzetniku na štetu javnog interesa

TKO JE UNIŠTIO VITRENJAK? Optužuju zadarsku vlast za pogodovanje lokalnom poduzetniku na štetu javnog interesa
Foto: Screenshot

ZADAR – Je li zadarska gradska vlast pogodovala privatnom poduzetniku na štetu javnog interesa? Iz zadarskog SDP-a upozoravaju kako ispod radara prolazi proces “legalizacije” ilegalno donesenih Odluka u prošlom sazivu Gradskog vijeća. Tvrde da je u tijeku legalizacija ilegalno izdanih građevinskih dozvola na Vitrenjaku i otimačina javne imovine, a za što izravno optužuju resornog pročelnika Darka Kasapa i gradonačelnika Branka Dukića.

Cijela priča počela je u ožujku prošle godine, točnije na sjednici Gradskog vijeća održanoj 23. ožujka 2021. na kojoj je HDZ, prema riječima predsjednika GO SDP-a Zadar Daniela Radete, bez kvoruma izglasao nekoliko Odluka, među kojima i Urbanistički plan uređenja Vitrenjak I. zapad.

Foto: Područje Vitrenjak/Screenshot

Radeta je u nekoliko navrata tada upozorio predsjedavajućeg da odluke ne mogu biti usvojene jer na online sjednici nije prisutan dovoljan broj vijećnika koji bi činili kvorum, što znači da bi usvojena odluka bila protuzakonita. Tada se iznenada u prijenosu uživo na sjednicu uključuje vijećnik koji se u to vrijeme nalazio na regati na Kanarima nakon čega je skupljen kvorum i izglasan UPU Vitrenjak. Danas je taj vijećnik predsjednik Kluba HDZ-a.

Priča oko otimačine javnog dobra u korist privatnog poduzetnika nastavila se, ističe Radeta, i u novom sazivu Gradskog vijeća.

– Ove ilegalne točke koje su donesene mimo zakona i poslovnika, donesene su i bez ceste koju je Darko Kasap zaboravio razvlastiti iz JAVNOG DOBRA, a čija namjena bi bila prometnica s parkirnim mjestima za projekt od sina Zdenka Zrilića. Dakle, nikakav Urbanistički plan od interesa javnosti, već interesni UPU za Zdenka Zrilića koji tamo gradi 7 zgrada sa 100 stanova. Tako smo na prošloj sjednici Gradskog vijeća održanoj 15.3.2022. uz “najbitniju temu u gradu” KK Zadar, koja je nekima ponovno poslužila kao smokvin list, još jednom imali prilike vidjeti akciju HDZ-a i nezavisnih u autorizaciji i legalizaciji kriminala i pogodovanja – kaženpredsjednik GO SDP-a Zadar Daniel Radeta.

Foto: Screenshot

Napominje Radeta da je ovom odlukom javno dobro pretvoreno u privatnu prometnicu i besplatan parking za Zrilića, čijom legalizacijom projekta je nepovratno uništena zona Vitrenjak.

Poslali smo upit Uredu gradonačelnika i resornom pročelniku vezano uz ove optužbe. Ako i kada dobijemo odgovor, isti ćemo objaviti.

Tko je Zdenko Zrilić?

Zrilić se u javnosti spominje kao jedan od najmoćnijih zadarskih poduzetnika, kojemu je još u vrijeme bivše SFRJ poslovno išlo prilično dobro.

Sredinom 70-ih godina radio je u kockarnicama u Africi i Nizozemskoj, a krajem istog desetljeća u Zadru otvara kultni kafić Lloyd. Početkom 80-ih u Zadru osniva tvornicu Folijaplast, koju početkom 90-ih seli u Istru.

Početkom 2000-ih postaje savjetnikom u Hypo banci, koja mu je kao novi vlasnik turističkog naselja Punta Skala kasnije prepustila apartmanski dio ovog golemog turističkog kompleksa.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.