2 min. čitanja

Tisuće Australaca na skupovima potpore Aboridžinima

Tisuće Australaca na skupovima potpore Aboridžinima
Foto: Unsplash

SVIJET - Tisuće Australaca obilježilo je u četvrtak proslavu nacionalnog dana zemlje skupovima podrške starosjediocima. Mnogi od njih godišnjicu uplovljavanja britanske flote u luku u Sydneyu opisuju kao 'Dan invazije'.

U Sydneyju, glavnom gradu Novog Južnog Walesa - najmnogoljudnije australske države - mediji su prikazali mnoštvo okupljenih na skupu 'Dan invazije'. Neki ljudi nosili su aboridžinske zastave, a održala se i domorodačka ceremonija pušenja.

Slični prosvjedi održani su i u drugim glavnim gradovima australskih saveznih država, piše Reuters.

Australski državni praznik 26. siječnja označava datum kada je britanska flota uplovila u luku Sydney daleke 1788. s namjerom osnivanja kaznene kolonije. , Zemlju je smatrala nenaseljenom iako su postojale domorodačke zajednice.

Premijer Anthony Albanese je u govoru povodom Dana Australije odao počast Aboridžinima koji tu zemlju nastanjuju unatrag najmanje 65.000 godina.

- Poštujmo tu jedinstvenu privilegiju da dijelimo ovaj kontinent s najstarijom neprekinutom kulturom - izjavio je Albanese. Dodao je da, iako je ovo "težak dan" za autohtone Australce, datum obilježavanja nacionalnog praznika neće se mijenjati.

Prema godišnjoj anketi tvrtke Roy Morgan, dvije trećine Australaca podržava 26. siječanj kao nacionalni dan, dok ostali taj datum smatraju 'Danom invazije'.

Mnogi prosvjednici na skupovima u više gradova bili su u crnom u znak žalosti, a neki su nosili zastavu Aboridžina i natpise 'Promijenite datum'.

Jedna od sudionica prosvjeda u Sydneyju, Abi George, smatra da ovo nije sretan dan za sve Australce, posebno za starosjedioce.

- Nitko nema pravo slaviti genocid - poručila je.

Druga prosvjednica, Vivian Macjohn, rekla je da je skup protiv nacionalnog dana izraz potpore domorodačkom narodu.

- Mislim da je važno da se pojavimo i da tugujemo s njima i tako pokažemo solidarnost - rekla je.

Prije godinu dana u Melbourneu je spomenik kapetana Jamesa Cooka, koji je stigao na Tihi ocean prije 253 godine potaknuvši britansku kolonizaciju regije, preko noći bio zaliven crvenom bojom.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Aboridžini tuže energetsku kompaniju koja planira graditi plinovod pored njihovog otoka | | Morski HR
Aboridžini iz sjeverne Australije podnijeli su tužbu protiv izgradnje dubokomorskog plinskog polja koji financira Južna Koreja. Australski domoroci strahuju da će izgradnja 300 kilometara dugog
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.