3 min. čitanja

Tiskana brošura "Sirnice otoka Brača"

Tiskana brošura "Sirnice otoka Brača"
Foto: Franjo Mlinac

SUTIVAN - Narodna knjižnica Sutivan objavila je prigodnu dvojezičnu brošuru „Sirnice otoka Brača“ (tekst: F. Mlinac, prijevod D. Jutronić) koju ćete moći prolistati u ponedjeljak na uskršnjem druženju ispred Općine Sutivan, a danas iz nje objavljujemo samo recept, tj. upute za pripravu savršene sirnice ili pince.

Recept:

Osnovni recept za sirnice vrlo je jednostavan: 1 kg brašna, 250 g šećera, 250 g masnoće, 250 ml mlijeka, 100 g svježeg kvasca, 6 – 8 jaja, prstohvat soli, naribana korica naranče i limuna, malo kruškovca, ruma, prošeka i rakije od ruže.

Sve namirnice moraju biti na sobnoj temperaturi, a prostorija dobro ugrijana. Jaja se umute sa šećerom, polako se dodaje masnoća, zatim začini i arome, kvasac i brašno te mlijeko. Tijesto ostaviti na toplome mjestu da se diže. Nakon što je uskislo treba ga premijesiti i još jednom ostaviti da se diže, a zatim podijeliti i oblikovati male okrugle kruščiće koji također trebaju uskisnuti.

Prije pečenja škarama se napravi specifičan križni rez. Peku se na temperaraturi od 160 stupnjeva približno pola sata (ovisi o veličini). Najbolje je provjeriti drvenim štapićem jesu li potpuno pečene. Po vađenju iz peći vlaže se vodom ili prošekom i posipaju  šećerom. Trebaju imati lijepu zlatno-žutu boju.

Foto: Franjo Mlinac

Osnovni recept ima raznoraznih varijacija i malih tajni koje svatko tko ih pripravlja stječe iskustvom i težnjom da svake godine budu što bolje i ukusnije. Idealna sirnica trebala bi biti lijepo pečena, bogatoga okusa i mirisa u kojemu ne smije nijedna komponenta prevladati, već sve moraju biti u harmoniji.

Tijesto mora biti sočno i ne „kruhasto“, ne smije se rastezati, već treba imati rahlu strukturu i topiti se u ustima oslobađajući svoje arome. Najveći problemi nastaju u nepravilnome dizanju tijesta jer kvasci ne vole ni masnoće ni šećer, čime sirnice obiluju. Treba pogoditi i pravu količinu jaja koja neki stavljaju čitava, a neki nešto čitavih, a nešto samih žumanjaka.

Pravi balans mirisa teško je postići, pa neki posežu za gotovim aromama sirnice koje se mogu kupiti u trgovinama, no s njima znaju pretjerati. Ne smije sirnice dok kisnu uhvatiti „propuh“ koji je poguban za njih, kao i za svakoga pravoga Dalmatinca.

Foto: Franjo Mlinac

Uglavnom, puno je zamki i prepreka na putu do savršene sirnice, a to dobro znaju svi koji su se barem jednom okušali u njihovu pripravljanju, kao i ocjenjivači na Smotri koji vrlo pažljivo ocjenjuju svaku komponentu i malo koja sirnica zasluži najviše ocjene.

Upravo taj put do teško ostvarivoga cilja pravi je izazov za svakoga tko se želi okušati u pripravi sirnica, ali onaj trenutak kada vam netko kaže: „Mmm, kako je dobra ova sirnica, može li još jedna feta?“ vrijedi svakoga truda!

Sladak vam Uskrs!

Franjo Mlinac, mag.tourism.cult.

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA Uskršnja pogača | | Morski HR
Repetitio est mater studiorum – “Ponavljanje je majka znanja” iliti Opet malo o Uskršnjoj pogači. Još jedan Uskrs. Još jedan najveći i najvažniji kršćanski blagdan. Još jedanput sjećanja na
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Bojanje jaja u luku ili kapuli | | Morski HR
Iz godine u godinu sve je više tehnika bojanja jaja u luku (ili kapuli, ovisno kako ’ko zove), Iako sam i sama kuriozna i volim isprobati i druge tehnike, gotovo uvijek sam vjerna starom načinu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.