1 min. čitanja

Test broda s jedrima završio - Uštede u potrošnji goriva su ogromne

Test broda s jedrima završio - Uštede u potrošnji goriva su ogromne
Foto: Cargill / Revija HAK

Završio je važan projekt, modificirani brod za rasuti teret od 43.000 tona upravo je zaključio šestomjesečnu probu koristeći kombinaciju dizelskih motora i para automatskih jedara.

Pyxis Ocean, koji je unajmila tvrtka Cargill naknadno je opremljen s dva WindWinga koje je razvio BAR Technologies, na moru je bio od kolovoza 2023. godine. Plovio je preko Indijskog oceana, Tihog oceana, sjevernog i južnog Atlantika.piše Revija HAK.

Sklopiva jedra izrađena su od čelika i staklenih vlakana i visoka su 37,5 metara. Njihova svrha nije zamijeniti konvencionalne dizelske motore, već pružiti dodatnu propulziju dok brod plovi u područja s povoljnim vjetrovima i strujama. Jednostavan sustav na mostu javlja posadi kada treba aktivirati ili deaktivirati WindWings. Jedra automatski reagiraju na promjene vjetra i postavljaju se za optimalnu brzinu. To omogućuje da se dizelski motori priguše bez usporavanja broda.

Cargill je objavio da je Pyxis Ocean štedio ekvivalent od tri tone goriva dnevno uz smanjenje emisije ugljičnog dioksida od 11,2 tone (što je, kažu, jednako uklanjanju 480 automobila s ceste) i općenito ušteda od 14 %. Sljedeći korak je osigurati da su takvi veliki brodovi opremljeni jedrima kompatibilni s 250 globalnih brodskih luka, navodi Revija HAK.

Čini se da je ovaj test bio ključni dokaz isplativosti tehnologije jer BAR Technologies najavljuje masovnu proizvodnju jedara te čak instalaciju po tri jedra na brodove, što će donijeti dodatne uštede.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.