1 min. čitanja

TERCE JADRANSKIH BRODICA Izložba nacrta i predmeta tradicionalnih plovila hrvatskog Jadrana

TERCE JADRANSKIH BRODICA Izložba nacrta i predmeta tradicionalnih plovila hrvatskog Jadrana
Foto: HPMS

SPLIT - Izložba Terce jadranskih brodica kroz tehničke nacrte i predmete korištene u istraživanju, rekonstrukciji i projektiranju replika tradicijskih plovila hrvatskog Jadrana prikazuje radni vijek inženjera brodogradnje Velimira Salamona rođenog u Zagrebu 1945. godine.

Izložbu čini šezdesetak tehničkih crteža tradicijskih, jadranskih brodica na jedra i vesla. Time dobivamo uvid  u gradnju bracera, gajeta, falkuši, batana, guceva, peliga i ostalih tradicijskih plovila koja su nesumnjivo tvorila okosnicu obalne plovidbe na istočnoj obali Jadrana. Prema riječima samog autora, on si ne laska da iznosi neka svoja, vlastita i posve nova otkrića, on nas vraća u stara, i svima znana, iskonska znanja koja su nepažnjom potisnuta u zaborav. Namjera mu je bila podsjetiti i obrisati prašinu sa starih znanja o plovilima na Jadranu.

Svojim crtežima u kojima se isprepliće tehnička vještina i poetičnost, Salamon nas je uspio podsjetiti na stare brodove koji su se gradili na Jadranskom moru vraćajući nas u neka davna vremena kada su se brodovi gradili duboko povezani sa svojim podnebljem. Njegova izložba crteža koja je nastala kroz strast i životnu posvećenost jadranskim brodicama ukazuje nam na mediteranska ishodišta Hrvatske i na bogatu pomorsku kulturnu baštinu.

Tehničke nacrte je 2020. godine autor darovao Željku Skomeršiću, istaknutom hrvatskom maketaru i voditelju Interpretacijskog centra pomorske baštine Krka. Od tada je izložba postavljena u Centru za kulturu u Krku, Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, Interpretacijskom centru Duboak u Malinskoj i  Muzeju Pachen u Rockenhausenu u Njemačkoj.

Izložba ostaje otvorena do 17. travnja 2023. godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.