2 min. čitanja

TERAJAHTA PANGEOS Plutajući grad dvostruko veći od pulske Arene!

TERAJAHTA PANGEOS Plutajući grad dvostruko veći od pulske Arene!
Foto: Pierpaolo Lazzarini

Projektirajući veliki plutajući grad, dvostruko veći od Arene u Puli, dizajnerski studio Pierpaolo Lazzarini vraća se s novim inovativnim, monumentalnim konceptom terajahte. Pangeos je putujući plutajući grad, koji se sastoji od raznih hotela, trgovačkih centara, parkova, brodske luke, te svih ostalih sadržaja potrebnih za smještaj do 60.000 gostiju usred mora.

Projekt terajahte dobio je ime po Pangei, superkontinentu koji je postojao prije 300 milijuna godina tijekom kasnog paleozojskog i ranog mezozoika. Pretvarajući to u pomalo futuristički izraz, Pangeos proširuje svoju duljinu na 550 metara i mjeri 610 metara na svojoj najširoj točki - krilima. Samo za usporedbu, Amfiteatar u Puli je dimenzija 132 metra x 105 metara. Izuzmemo li "krila", ovo plovilo je više nego dvostruko veće od pulske Arene. Ako se projekt ostvari, plovilo u obliku kornjače postat će najveća građevina na svijetu ikad izgrađena.

Ovo graditeljsko čudo, čiji je gaz 30 metara, na krmi ima golema vrata, kroz koja se uplovljava doslovno u vlastitu luku s koje se odmah izlazi na glavni trg, koji se proteže u široke terasaste vile, a prostor nakon toga vodi do privatnih kuća, zgrada i krovnih terasa, s gornjom zonom 'školjke' koja čak nudi mogućnost slijetanja raznih letjelica!

Ovu superluksuznu "kornjaču" pokreće devet električnih motora, čija je maksimalna brzina tek 5 čvorova, no Pangeosu ionako nije prioritet obaranje brzinskih rekorda. Tijekom plovidbe velika krila dobit će energiju valova, a Pangeos će neprestano krstariti svjetskim morima bez emisija štetnih plinova. Nadalje, krovna površina obložena je solarnim panelima koji osiguravaju dio potrebne čiste energije za napajanje ovog plutajućeg grada.

Iako je Pangeos trenutno nerealizirani koncept, Pierpaolo Lazzarini se nada da će uskoro postati nešto više od računalne animacije. Za izgradnju terajahte - najveće građevine ikad izgrađene na planeti - bit će potrebno oko 8 milijardi dolara, s vremenskim okvirom od približno osam godina. Osim ovoga, nema baš puno ni brodogradilišta na svijetu koja bi mogla izgraditi čudovište ovolikih dimenzija, no Talijani su i to pronašli - u Saudijskoj Arabiji.

Dizajner je u tu svrhu pokrenuo crowdfunding inicijativu na stranici Terayachta.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.