3 min. čitanja

Tankerska plovidba želi otkupiti preostale dionice Atlantske

Tankerska plovidba želi otkupiti preostale dionice Atlantske
Foto: Tankerska plovidba

Brodarsko dioničko društvo Tankerska plovidba izvijestilo je HANFU kako namjerava putem dobrovoljne ponude preuzeti Atlantsku plovidbu, dioničko društvo za međunarodni prijevoz putnika. Nakon dokapitalizacija te provedene obvezne javne ponude za preuzimanje, Tankerska drži ukupno 1.342.097 redovnih dionica u Atlantskoj plovidbi d.d. što predstavlja 64,11 % temeljnog kapitala Društva.

To znači da u obveznoj ponudi zadarska brodarska kompanija nije uspjela kupiti željenu količinu dionica po cijeni 53,60 EUR po dionici. Sada bi po istoj cijeni trebala otkupljivati dionice Atlantske plovidbe s kojima se i do kraja ovog mjeseca trgovalo, ali po nižoj cijeni od 40-ak eura. Dionica AP je jučer skočila na 52 eura po dionici, piše 057info.

Uprava Atlantske prodala svoje dionice Tankerskoj plovidbi - Prosječna cijena dionica bila 50,06 eura
Članovi uprave Atlantske plovidbe i s njima povezane osobe prodale su jučer svoje dionice dubrovačkog brodara Tankerskoj plovidbi iz Zadra. Obavijest o tome dubrovački je brodar poslao Zagrebačkoj burzi i Hrvatskoj agenciji za financijski nadzor. U obavijesti stoji da je Marko Domijan, glavni izvršni direktor Atlantske plovidbe prepustio Zadranima 3.

Upravo izvještaj kojeg se istog dana pojavio na Zagrebačkoj burzi o tromjesečnom poslovanju AP u 2024. godini, pokazao je kako je NAV (net asset value) tvrtke 87,29 dolara (81,57 eura) za osnovnu djelatnost, uz dodatnih 7,87 eura po dionici za neosnovne djelatnosti, prenosi 057info.

Uprava Atlantske procijenila je kako je ukupna vrijednost po dionici 89 eura, što ne isključuje mogućnost dogovora s većinskim vlasnicima prema kojem bi ih Tankerska otkupljivala po toj većoj cijeni. Je li to “Poison pills” prema Tankerskoj ili će ona morati obeštetiti dioničare koji su prodali po cijeni od 53.60 eura po dionici, to zna agencija za nadzor provođenja zakona o preuzimanju dioničkih društava – HANFA.  

Postaje li Tankerska plovidba daleko najveći pojedinačni dioničar Atlantske?
Tankerska plovidba je, kako se neslužbeno doznaje, postala vlasnik oko 33 posto dionica Atlantske plovidbe i tako je postala daleko najveći pojedinačni dioničar dubrovačkog brodara. Tankerska plovidba će postati vlasnik ovih dionica nakon što se one izdaju te se izvrši plaćanje, objavio je nedavno Jutarnji list, a što se zasad

Istog dana kada je 30. travnja izašla obavijest o novoj ponudi TP prema dioničarima AP, od kojih je najveći sa skoro 9 posto udjela Igor Bilbija, predsjednik Upravnog odbora, na Zagrebačkoj burzi su objavljeni i izvještaji o poslovanju dubrovačke brodarske kompanije za 2023. godinu kao i za prva tri mjeseca ove godine. Atlantska plovidba je u 2023. ostvarila ukupne prihode u iznosu od 46,74 milijuna eura, ali su godinu završili s minusom od 15,1 milijun eura, pokazalo je financijsko izvješće kompanije.

U prva tri mjeseca ove godine Atlantska plovidba prikazala je dobit od 2,23 milijuna eura.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.