3 min. čitanja

Postaje li Tankerska plovidba daleko najveći pojedinačni dioničar Atlantske?

Postaje li Tankerska plovidba daleko najveći pojedinačni dioničar Atlantske?
Foto: Tankerska plovidba

Tankerska plovidba je, kako se neslužbeno doznaje, postala vlasnik oko 33 posto dionica Atlantske plovidbe i tako je postala daleko najveći pojedinačni dioničar dubrovačkog brodara.

Tankerska plovidba će postati vlasnik ovih dionica nakon što se one izdaju te se izvrši plaćanje, objavio je nedavno Jutarnji list, a što se zasad ne može provjeriti u nijednoj od ovih tvrtki. Na upit Novog lista predsjednik Uprave Tankerske plovidbe Mario Pavić je o pitanju njihove kupovine povećeg broja dionica Atlantske plovidbe odgovorio kako se suzdržavaju izjava zbog zakonskih normi.

– Vlasnik dionica postaje se upisom povećanja temeljnog kapitala u Trgovačkom sudu izdavanjem novih dionica, što se (u slučaju izdavanja novih dionica Atlantske plovidbe, op.a.) još nije dogodilo, navodi Pavić. Novi list je poslalo upit i Atlantskoj plovidbi i još nisu dobili odgovor.

Nakon što se upiše povećanje temeljnog kapitala Atlantske plovidbe i nakon što ova tvrtka izda nove dionice, ako su točne neslužbene informacije da je Tankerska plovidba postala vlasnik udjela od čak 33 posto, zadarski brodar postaje zakonski obveznik objave javne ponude za preuzimanje Atlantske plovidbe. Ova obveza nastaje kada se prijeđe prag od 25 posto dionica s pravom glasa ciljnog društva, što se naziva kontrolni prag, piše Novi list.

Da je Atlantska plovidba uspješno provela dokapitalizaciju objavila je prije nekoliko dana Zagrebačka burza na svojoj mrežnoj stranici navodeći kako će se temeljni kapital dubrovačkog brodara povećati za 27,8 milijuna eura, na 83,3 milijuna eura, i to izdanjem 697.750 novih dionica, a cijena po kojoj su izdane je 53,50 eura po dionici pa će iznos koji premašuje povećanje temeljnog kapitala biti unesen u rezerve kapitala. Dioničari su za 697.750 novih dionica, po cijeni od 53,50 eura, ukupno uplatili oko 37,33 milijuna eura. Javna ponuda postojećim dioničarima za upis novih dionica Atlantske plovidbe za povećanje temeljnog kapitala istekla je 11. listopada 2023.

Tankerska plovidba je početkom listopada imala 7,89 posto dionica Atlantske plovidbe, a Mario Pavić, predsjednik uprave Tankerske plovidbe, je medijima potvrdio kako je u međuvremenu potpisan ugovor za kupnju dodatnih 1,79 posto dionica Atlantske plovidbe. S tim kupljenim dionicama Tankerska plovidba došla je do gotovo 10 posto dionica Atlantske plovidbe. Taj paket 1,79 posto dionica po svemu sudeći prodao je Hrvoje Jerković.

Kada se usporede rezultati poslovanja Tankerske i Atlantske plovidbe u 2022. vidi se ogromna razlika. Tankerska plovidba je tu godinu završila s dobiti u iznosu od 105 milijuna eura, a njihova tvrtka kćer Tankerska Next Generation s 42,2 milijuna eura dobiti. Atlantska plovidba je u 2022. ostvarila neto dobit u iznosu od 3.000.672,51 eura, što je nevjerojatan pad u odnosu s prethodnom 2021. kada su poslovali sa 116,6 milijuna eura dobiti. U izvještaju na glavnoj skupštini dioničara za 2022. godinu pojasnili su kako je uzrok smanjenja prihoda te time i dobiti kontinuiran pad cijena vozarina u drugom dijelu 2022. godine koji se prelio i na sam početak 2023. Poslovne poteškoće nastavljene su i u prvoj polovici ove godine koju su završili s gubitkom većim od milijun eura. Poslovanje im također opterećuju obveze koje su, kako su naveli u izvješću za 2022., iznosile 96.599,2 milijuna eura, prenosi Novi list.

Flotu Atlantske plovidbe sačinjava 11 brodova za prijevoz rasutih tereta. U dubrovačkom brodaru očekuju uskoro isporuku dva nova broda koji se grade u kineskim brodogradilištima. Kapital kompanija prikuplja kako bi smanjila prosječnu starost flote odnosno kako bi pomladila flotu. Prosječna starost je 12 i pol godina. Nakon što preuzmu prvi brod koji je nedavno porinut, prosječna starost bit će 12 godina, a kada preuzmu oba broda, prosječna starost flote Atlantske plovidbe iznosit će 10 godina.

Razgranato poslovanje

U grupi Atlantska plovidba posluje još nekoliko zanimljivih tvrtki. Imaju modernu Atlant polikliniku, informatičku tvrtku Laus, turističku agenciju Atlant Travel Agency, agenciju za pomorce Atlant pomorska agencija, zatim tvrtku Adriatic Global Brokers te tvrtku koja upravlja njezinom poslovno stambenom zgradom Atlant poslovni centar.

Tankerska plovidba je ove godine dovršila preuzimanje Turisthotela. Sredinom svibnja držali su ukupno 347.137 redovnih dionica u Turisthotelu pojedinačnog nominalnog iznosa 580,00 kuna (76,98 eura), što predstavlja 94,65 posto temeljnog kapitala.

Na Zagrebačkoj burzi je sredinom svibnja objavljena obavijest o namjeri objavljivanja dobrovoljne ponude Tankerske plovidbe za preuzimanje Turisthotela, piše Novi list.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.