2 min. čitanja

Sydney pod vodom – Naređena evakuacija jer se vrijeme ne smiruje

Sydney pod vodom – Naređena evakuacija jer se vrijeme ne smiruje
Foto: Twitter

Nove naredbe za evakuaciju tisuća stanovnika Sydneya izdane su u ponedjeljak, nakon što su obilne kiše poplavile nekoliko predgrađa najvećeg australskog grada. Lokalni dužnosnici upozorili su da se u idućih 12 sati očekuje još “divljeg vremena”.

Predviđa se da će intenzivan sustav niskog tlaka na istočnoj obali Australije donijeti još jake kiše u južnim regijama Novog Južnog Walesa, iako je nekoliko mjesta u državi, tijekom vikenda pogodilo toliko kiše koliko padne u mjesec dana, izvještava CNN.

Foto: Twitter/Screenshot

– Ovo je situacija koja se brzo razvija i mogla bi biti pogođena područja koja nikad prije nisu doživjela poplave – rekao je ministar hitne službe Novog Južnog Walesa Steph Cooke u televizijskom brifingu za medije.

Mještani spašavaju namještaj iz kuća. Ranije tijekom dana stanovnici su upozoreni da je ovo je situacija opasna po život.
Camden na jugozapadu Sydneya bio je pod vodom, a meteorološki zavod predvidio je da će razina vode u područjima North Richmonda i Windsora sjeverozapadno od Sydneya dosegnuti vrhunac te prijeći rekorde iz prethodne tri velike poplave od ožujka 2021.

Obilne kiše uzrokovale su izlijevanje glavne brane u Sydneyju rano u nedjelju ujutro, a ovakvo izlijevanje moglo bi biti usporedivo s velikim izlijevanjem u ožujku 2021. na brani Warragamba.

– Nema mjesta za zadržavanje vode u branama. Počinju se razlijevati. Rijeke teku vrlo brzo i vrlo opasno. A onda imamo rizik od iznenadnih poplava, ovisno o tome gdje padaju kiše – rekla je povjerenica državne službe za hitne slučajeve, Carlene York.

U Sydneyju je na snazi ​​oko 70 naloga za evakuaciju jer su vlasti pozvale ljude da napuste svoje domove prije nego ostanu bez struje. Dok se deseci tisuća suočavaju s evakuacijom, frustracije su rasle u sjevernom Richmondu i Windsoru na zapadu Sydneya nakon što su poplave potopile tamošnje kuće po treći put ove godine.

Najmanje 29 ljudi spašeno je iz poplave. Tijelo muškarca koji je ispao iz kajaka izvučeno je iz luke Sydney, rekla je policija, dodajući da se okolnosti istražuju, ali se čini da su povezane s vjetrovitim uvjetima.

Savezni ministar za upravljanje u izvanrednim situacijama Murray Watt ponudio je dodatne trupe i rekao u ponedjeljak da je vlada aktivirala satelitski sustav za upravljanje u izvanrednim situacijama kako bi pomogla u naporima pomoći u poplavama.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.